Hapoel is erg vriendelijk voor `joodse broer' Ajax

Ajax is geen specifieke jodenclub, zoals veel supporters willen geloven. Maar in het domein van de Israelische UEFA-Cuptegenstander Hapoel Haifa leek het of het team van trainer Wouters gisteravond een thuiswedstrijd speelde. Ajax won met gemak (3-0) van een opmerkelijk vriendelijke tegenstander. En toch was dit hetzelfde elftal dat in de voorronde van de Champions League Besiktas en Club Brugge uitschakelde, thuis zelfs met 3-1 van de Belgen won, maar uiteindelijk door Valencia werd verslagen.

Mogelijk had Hapoel onbewust te veel respect voor Ajax wegens diens rijke verleden en het joodse imago. Vooraf werd het duel door voorzitter Shapira aangekondigd als de `joodse derby'. Hij zag het treffen met ,,onze broeders uit Amsterdam'' als een hoogtepunt in de historie van de club.

In een Israelische tv-reportage (gisteren ook uitgezonden in het actualiteitenprogramma NOVA), opgenomen rondom Ajax-Fortuna, werd uitgebreid aandacht besteed aan Ajax-fans die blijk gaven van hun verbondenheid met het Israelische volk. Niet omdat ze een joodse achtergrond hebben, maar omdat Ajax in hun ogen een jodenclub is. Sommigen hebben om die reden een davidster als tatoeage of ze dragen vlaggen met het symbool met zich mee. Voorzitter Van Praag heeft de joodse leuzen in de Arena altijd beschouwd als een geuzenuiting. Maar veel joden zijn er allerminst gelukkig mee, blijkt uit een artikel in Het Parool van gisteren. Sommigen kunnen de spreekkoren niet aanhoren en hebben de club de rug toegekeerd.

Ajax heeft nauwelijks een joodse achtergrond. De club heeft altijd net zoveel joodse leden gehad als andere Amsterdamse verenigingen. Het imago is vermoedelijk ontstaan in de vooroorlogse periode, toen Ajax nog in een stadion op de Middenweg speelde, ter hoogte van het huidige Christiaan Huygensplein in de Watergraafsmeer. De supporters van de bezoekende clubs die per trein reisden stapten meestal uit op het Weesperpoortstation, waar zich veel joodse straatverkopers ophielden.

In de succesvolle jaren zestig en zeventig waren voorzitter Jaap van Praag, de spelers Bennie Muller en Sjaak Swart alsmede masseur Salo Muller wel aansprekende joodse mensen bij Ajax. Ongewild bliezen zij het imago weer nieuw leven in. Momenteel heeft Ajax geen joden in de top van de club. Michael van Praag, zoon van Jaap, heeft geen joodse moeder en is officieel geen jood. Het laatste joodse bestuurslid, Uri Coronel, trok zich twee jaar geleden terug. Voor de Israelische televisie probeerde hij duidelijk te maken dat de fans van Ajax meestal geen enkele joodse achtergrond hebben. Hij citeerde Van Praag. ,,De voorzitter zei altijd: `Zij zijn net zo goed joods als ik Chinees'.''

Toch werd Ajax bij zijn eerste bezoek aan Israel in de armen gesloten als een bloedbroeder. De wedstrijd zou een familieaangelegenheid worden. Daar leek het op in de beginfase van het duel. De supporters van Hapoel begroetten Ajax aanvankelijk met luid gejoel, maar dat verstomde reeds in de derde minuut, toen Machlas een voorzet van Wamberto inkopte: 0-1. De Griek keerde na rust niet meer terug omdat hij een paar gekneusde ribben opliep.

Ajax had toen al een 2-0 voorsprong. Tien minuten na de openingstreffer had Knopper de marge vergroot uit een voorzet van Nieuwenburg. De `georganiseerde bende', zoals Wouters het team in positieve zin had omschreven, liet zich in dit duel van een wel heel chaotische kant zien. De verdedigers van Hapoel trokken in hun enthousiasme steeds mee ten aanval, maar vergaten hun defensieve taken. Vandaar dat Ajax in de counters voortdurend volop kansen kreeg. O'Brien schoot nog op de lat en kort na rust zorgde Laudrup met een schot in de kruising voor 0-3. Wouters meende dat Ajax zijn beste wedstrijd van het seizoen had gespeeld. De coach deelde complimenten uit aan Winter, Witschge, O'Brien en de 18-jarige Roemeense debutant, Chivu. Hij verving de geblesseerde linksback De Cler. Gr⊘nkjaer, die lang geblesseerd was, viel matig in voor Laudrup. In Haifa werd duidelijk dat Ajax met zijn vleugelspel nog steeds een belangrijk wapen heeft.

    • Erik Oudshoorn