Grote fusie van stroomfirma's in Duitsland

Na de onlangs aangekondigde fusie tussen de energiereuzen Veba en Viag, wordt Duitsland opnieuw verrast door een stroom-alliantie. RWE en VEW, twee energiebedrijven uit het Roergebied, maakten gisteren bekend in 2000 te fuseren.

RWE/VEW wordt de grootste energieleverancier van Duitsland en de nummer drie in Europa. Gisteren stemden de raden van toezicht van RWE in Essen en VEW in Dortmund met de fusieplannen in. Na de fusie ontstaat een concern met een omzet van bijna 44 miljard euro en met 171.000 medewerkers. De concerns streven naar synergie-effecten en laten onderzoeken of het personeel met 11.000 kan worden verminderd.

De fusies bij de stroombedrijven zijn het gevolg van de liberalisering van de energiemarkt in Duitsland. Groot-Brittannië en Duitsland zijn koplopers in Europa wat betreft liberalisering. Frankrijk en Italië daarentegen verminderen staatsmonopolies mondjesmaat.

De effecten van grotere concurrentie op de energiemarkt zijn in Duitsland al duidelijk voelbaar. Er is een grote prijzenslag gaande. Experts verwachten dat in Duitsland binnen twee of drie jaar nog hooguit drie grote spelers overblijven. Naast RWE/VEW zijn dat de aangekondigde combinatie Veba/Viag. Energie-Baden Württemberg uit Stuttgart zal waarschijnlijk de derde worden. Nu de `Roer-fusie' een feit is, staat immers niets meer een overname van Energie-Baden Württemberg door de Franse Electricité de France (EdF) in de weg. Zowel RWE als VEW zijn als concurrenten uitgeschakeld, omdat ze door de fusie geen toestemming van het kartelbureau krijgen. De Duitse, Britse en Nederlandse regeringen hebben echter gewaarschuwd dat Frankrijk eerst de eigen energiemarkt meer moet openen.

Naast de Fransen azen ook de Britse Eastern group en de Amerikaanse Southern group azen op een belang in Energie-Baden Württemberg. De Southern group is al een speler op de Duitse markt met een belang van 25 procent in de Bewag, de Berlijnse energieleverancier. Naar Europese maatstaven hebben de Duitse energieverzorgers nog te kleine marktaandelen. Daarom onderstrepen Duitse stroom-managers, dat naast nationale fusies, ook internationale allianties noodzakelijk zijn. Dit is pas een eerste stap, zei een energie-expert van Deutsche Bank over RWE en VEW. RWE heeft voor acquisities in de komende jaren 60 miljard mark gereserveerd.

    • Michèle de Waard