FNV: tehuis voor gehandicapten in Assen bijna failliet

Het Hendrik van Boeijenoord in Assen, een instelling voor verstandelijk gehandicapten, is feitelijk failliet. Dit zegt de bond AbvaKabo FNV, die de noodklok luidt over de financiële positie van de instelling, waar 650 gehandicapten wonen.

Voor een saneringsplan is veertig miljoen gulden nodig, zegt regiobestuurder W. Moorlag van AbvaKabo FNV. De onrust onder de 800 personeelsleden is volgens de bond en de directie groot.

De directie voert al maanden overleg met het ministerie van Volksgezondheid en de Commissie Sanering Ziekenhuisvoorzieningen (CSZ) over een noodzakelijke sanering. Gisteren bleek dat een door de directie opgesteld reddingsplan afgekeurd was door de saneringscommissie. De bonden noemen dit uitstel ,,onbegrijpelijk en onaanvaardbaar.''

De problemen in het Hendrik van Boeijenoord ontstonden begin jaren negentig. Jarenlang mismanagement, een te duur personeelsbestand, een hoog ziekteverzuim en aanloopverliezen bij zorgvernieuwing leidden tot structurele verliezen. Vorig jaar bedroeg het verlies 7,5 miljoen gulden, dit jaar 4,5 miljoen. Het eigen vermogen van de instelling is acht miljoen gulden negatief.

De overkoepelende stichting Open Ankh droeg tot nog toe twintig miljoen bij aan de instelling, maar stopt 1 januari volgend jaar met de financiële bijdragen. Volgens Moorlag hangt de instelling ,,met plakband en elastiek aan elkaar.'' Tweederde van de bewoners woont in sterk verouderde en als matig tot slecht gekwalificeerde woningen. De Inspectie voor de Volksgezondheid voert momenteel een onderzoek uit. De begroting van de instelling kan alleen sluitend worden, als het rijk een financiële bijdrage geeft van veertig miljoen, stelt Moorlag.