EU: etiket genetisch veranderd voedsel

De EU-lidstaten hebben gisteren ingestemd met de plannen voor een verplichte etikettering van voedsel waarin ten minste één ingrediënt meer dan 1 procent genetisch gewijzigd materiaal bevat.

De Europese Commissie moet nu nog de beslissing van de wetenschappelijke experts van de lidstaten goedkeuren, alvorens de beslissing wet wordt.

Het plan geeft niemand het recht om voedsel ,,vrij van genetisch gemanipuleerd materiaal'' te noemen. De definitie van ,,vrij van GMM'' moet de Commissie nog uitwerken.

De EU heeft sinds april 1998 geen nieuwe via biotechnologie veranderde gewassen meer goedgekeurd vanwege vrees bij de consumenten over de veiligheid ervan. Volgens de Commissie zou duidelijke etikettering veel van deze vrees moeten wegnemen. Vooral uit de VS komt genetisch gemanipuleerde mais en soya, die in veel voeding voorkomt

,,De belangrijkste principes hebben steun gekregen'', zei gisteren een woordvoerder van de Europese Commissie na een vergadering van wetenschappelijke deskundigen uit de EU-landen. De Europese Commissie had voorgesteld voedsel waarin minder dan 1 procent genetisch veranderd materiaal voorkomt, uit te zonderen van de verplichte etikettering. Een deskundigencommissie van de EU nam een zelfde regel aan voor het gebruik van toevoegingen en smaakstoffen die genetisch gemanipuleerd materiaal bevatten.

Milieu-organisaties, waaronder `Friends of the Earth' kritiseerden gisteren het besluit in Brussel, omdat de grens van 1 procent ,,te genereus'' is. (Reuters)