Drugsverdachte vrijgelaten

De rechtbank in Amsterdam heeft de van drugshandel verdachte 32-jarige M.B. vrijgelaten uit voorlopige hechtenis. Eerder deed de rijksrecherche onderzoek of het Interregionaal Rechercheteam Noord- en Oost-Nederland (IRT-NON) deze man had ingezet als burgerinfiltrant. Het gebruik van een zogenoemde burgerinfiltrant leidde eerder tot de IRT-affaire. Een meederheid van de Tweede Kamer wil een verbod op het inzetten van dit soort infiltranten, die bij hun werk voor de politie ook criminele handelingen blijven verrichten. Minister Korthals heeft gezegd principiële bezwaren tegen het gebruik van criminele burgerinfiltranten te hebben. Uiteindelijk is volgens het college van procureurs-generaal gebleken dat B. niet als zodanig is ingezet. De rijksrecherche begon het onderzoek nadat de Turk vertelde dat hij met medeweten van het IRT-NON jarenlang in harddrugs handelde. Volgens een woordvoerder van de rechtbank heeft de raadkamer de schorsing van de hechtenis wegens persoonlijke omstandigheden toegestaan. (ANP)