Dag winst

Bij Philips verdringen de topmannen zich rond de lopende band om de eerste mobiele telefoon te kunnen aanschouwen die zonder subsidie van de producent bij de klant terechtkomt. Ondanks eerdere, voorbarige meldingen is die telefoon echter nog steeds niet van de band gerold.

Divisiebaas Tom Swartsenberg wilde deze zomer de eerste zijn. Tegenover een journalist verklaarde hij dat de winsten niet lang konden uitblijven. Het hoofdkantoor corrigeerde hem: Boonstra en de zijnen noemden de uitlating van Swartsenberg (al of niet letterlijk bedoeld) ,,voor eigen rekening''.

Nee, Cor Boonstra zelf wilde de boodschapper van het goede nieuws zijn. Vorige maand meldde hij achteloos dat de telefoontjes winstgevend waren geworden. ,,Een klein winstje'', weliswaar, maar toch. Niemand op het hoofdkantoor durfde te suggeren dat deze mededeling voor eigen rekening van Cor kwam. Dus zouden de apparaatjes dan misschien eindelijk ...?

Gisteren was het aan financieel bestuurder Jan Hommen om de deceptie wereldkundig te maken. De telecomdivisie zit nog steeds in de rode cijfers, zij het een beetje. Dus heeft ook Boonstra voor zijn beurt gesproken? Hommen telde zijn zegeningen. ,,Die spreekt nooit voor zijn beurt. Het is maar hoe je dergelijke winstcijfers bekijkt. Is het op maandbasis of op dagbasis?'', vroeg Hommen zich openlijk af. Niemand in de perszaal wist het antwoord, maar de bewondering voor Boonstra was groot. Loopt even op de fabriek rond en er wordt meteen een dag winst gemaakt.

Erik van der Walle

    • Erik van der Walle