Chirurg besmette 29 patiënten met hepatitis

Een chirurg van het Sint Joseph Ziekenhuis in Veghel heeft sinds 1995 tijdens operaties 29 patiënten besmet met het hepatitis-B virus. Een van de besmette patiënten heeft het virus overgedragen aan zijn partner, die aan de gevolgen van de infectie is overleden.

Het ziekenhuis heeft een onderzoek uitgevoerd onder 1.562 patiënten die sinds 1995 tot dit jaar zijn geopereerd door de chirurg, nadat de GGD in Oss in februari constateerde dat drie ex-patiënten besmet waren met hepatitis-B. Volgens het ziekenhuis wist de chirurg niet dat hij drager van het virus was, de ziekte heeft zich bij hem nooit geopenbaard. De arts was zelfs gevaccineerd, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis. ,,Maar hij heeft blijkbaar geen anti-stoffen aangemaakt.''

Besmetting met hepatitis-b, een vorm van geelzucht, hoeft de drager ervan niet ziek te maken. Wordt hij dat wel, dan lijken de eerste ziekteverschijnselen op een flinke griep, soms kleurt de huid geel. De ziekte is met medicijnen te behandelen, maar kan soms lijden tot een chronische leveraandoening. Tot nu toe werd aangenomen dat besmetting via bloedvermenging of niet-steriele naalden tot stand kwam.

Volgens de ziekenhuiswoordvoerder nam de chirurg alle gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in de operatiekamer, hij droeg handschoenen, gebruikte gesteriliseerde naalden en een mondkapje. Hoe de besmettingen dan toch hebben kunnen plaats vinden is volgens hem ,,een raadsel''. Sinds de ontdekking van de besmetting is de chirurg met ziekteverlof.

De chirurg werkte ook in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam, in het Academisch Ziekenhuis in Groningen en in een ziekenhuis in het Duitse Kleef. De directies maken een inventarisatie van alle door hem geopereerde patiënten. Of er hier patiënten zijn besmet wordt nog onderzocht. De Inspectie voor de Volksgezondheid dringt er nu bij minister Borst op aan te overwegen of inenting van ziekenhuispersoneel verplicht moet worden gesteld. De Inspectie overweegt ook besmette artsen en verpleegkundigen te verbieden hun werk uit te voeren.