Bloedbad Grozny door raketaanval

Bij Russische bombardementen op het centrum van de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny zijn gisteren zeker 137 mensen omgekomen en 260 anderen gewond, velen van hen ernstig. Rusland heeft ontkend Grozny te hebben beschoten.

Bij de inslag van tien raketten werd in Grozny gisteren een ongekend bloedbad aangericht. Zes raketten kwamen neer op de centrale markt, waar het op dat moment zeer druk was. Vier raketten sloegen in op andere plaatsen in het centrum. Daarbij werd een kraamkliniek op korte afstand van het presidentiële paleis getroffen. Onder de doden zijn tientallen vrouwen en kinderen. Buitenlandse journalisten schetsten gisteren vanaf de markt een afgrijselijk beeld van verspreid liggende lichaamsdelen en grote plassen bloed. Van de gewonden zullen er nog velen sterven, omdat het de Tsjetsjenen in de ziekenhuizen aan geneesmiddelen en technische apparatuur ontbreekt en de Russen tien dagen geleden de stroomleveranties aan Tsjetsjenië hebben gestaakt; er wordt geopereerd bij het licht van kerosinelampen.

,,Er werden zoveel mensen gedood'', zei later een buitenlandse cameraman. ,,Mensen die in een café zaten. Mensen die bij de kraampjes dingen verkochten. Het was afschuwelijk. Het tellen van de gewonden was een nachtmerrie.''

Rusland heeft ontkend raketten op Grozny te hebben afgeschoten. Noch de artillerie, noch de luchtmacht zou in actie zijn geweest. De Russische regering zei gisteren in een verklaring ,,dat alle vraagstukken met betrekking tot de toestand in Tsjetsjenië aan de onderhandelingstafel geregeld zullen worden''. ,,De inwoners van Tsjetsjenië moeten weten dat ze door de Russische regering worden beschermd'', aldus de verklaring.

Vandaag maakten de Russen melding van de vernietiging van een ,,wapenbazaar'' in Grozny. Premier Poetin van Rusland zei later dat op de markt wapens werden verkocht.

Poetin kwam gisteren in Helsinki aan voor overleg met de Europese Unie. Dat overleg zal naar verwachting vooral worden gedomineerd door de kwestie-Tsjetsjenië. Poetin, die gisteren al sprak met de voorzitter van de Europese Commissie, Romano Prodi, en de Finse premier, Paavo Lipponen, zei bij aankomst in de Finse hoofdstad: ,,Het probleem van het liquideren van terroristische centra op Russisch grondgebied zal voor onze EU-partners heel interessant zijn. We zullen hen voor honderd procent informeren.'' Poetin wilde niet zeggen of de Russen van plan zijn Grozny in te nemen.

De Russische militairen staan op zeven tot twaalf kilometer van de Tsjetsjeense hoofdstad. Volgens waarnemers hebben ze de afgelopen dagen getracht de stad zoveel mogelijk te omsingelen en zetten ze die poging vandaag voort.

Het Rode Kruis meldde gisteren dat eenderde van de bevolking Grozny is ontvlucht. Achtergebleven zijn vooral mensen die geen geld hebben voor hun vlucht, bejaarden, zieken en gehandicapten. Ze hebben al tien dagen geen stroom meer en er is nog maar één pompstation voor water beschikbaar. (Reuters, AFP, AP)