Bezorgde ouders bieden pedofiel studie aan in VS

Inwoners van een welgestelde voorstad van Portland, in de Amerikaanse staat Oregon, hopen hun buurt van een veroordeelde kinderverkrachter te verlossen door de 23-jarige man op hun kosten naar de universiteit te sturen. De man heeft vier jaar in de gevangenis gezeten voor de verkrachting van een vierjarig meisje, maar sinds september woont hij weer bij zijn ouders.

De komst van de voorwaardelijk vrijgelaten delinquent veroorzaakte meteen onrust onder zijn buurtgenoten in Lake Oswego. Kinderen kwamen vorige maand thuis met een briefje van school, waarin ouders op de hoogte werden gesteld van de criminele achtergrond en het adres van de man.

In de Verenigde Staten is dat niet ongebruikelijk. Het is een van de manieren waarop de autoriteiten buurtbewoners waarschuwen voor de komst van gewelddadige ontuchtplegers. Dat soort informatie verspreidt de politie ook – afhankelijk van de regels van de deelstaat en de ernst van het misdrijf – door langs de deuren te gaan, wijkbijeenkomsten te houden, of inzage te geven (op het politiebureau of op het Internet) in de lijst met namen, adressen en vaak ook foto's van zedendelinquenten.

De ontuchtpleger is vrijgelaten op voorwaarde dat hij geen contact met kinderen heeft. Wekelijks heeft hij twee uur therapie en hij moet, zo hebben de autoriteiten bepaald, het eerste half jaar bij zijn ouders wonen. Waarom verlaat hij daarna het ouderlijk huis niet om te gaan studeren, vroegen de buurtgenoten zich af. Geldgebrek bleek het probleem.

Maar daar kunnen de bemiddelde artsen, advocaten en ondernemers in de buurt wel iets aan doen. Zo'n 75 bezorgde inwoners van Lake Oswego blijken bereid om bij te dragen aan het collegegeld van 12.000 dollar per jaar, dat de man drie jaar lang zou moeten betalen om zijn studie te kunnen voltooien. Hoeveel van dat bedrag hij later moet terugbetalen is nog niet uitgewerkt. De buren overwegen om hem het geld te laten terugstorten in een fonds voor het meisje dat hij verkracht en de twee andere kinderen die hij misbruikt heeft. Maar eerst moet de man nog met het plan van de welgesteldeninstemmen.

Hoewel sommige deskundigen belangstelling hebben getoond voor het plan van Lake Oswego, waarschuwen ze voor de schaduwzijde. ,,Op het eerste gezicht denk je: dit is een positieve stap, het is beter dan stenen door de ramen gooien'', zei een van hen deze week op National Public Radio. Maar ontuchtplegers hebben meer behoefte aan behandeling dan aan een opleiding, vervolgde ze. ,,En op deze manier verplaats je de problemen misschien naar een buurt waar de ouders niet het geld hebben om zo'n aanbod te doen.''

    • Juurd Eijsvoogel