Bergrede 3

Als 't Hart wil blijven doorgaan als negatief commentator op wat de mensheid in bijna twintig eeuwen in verschillende vormen heeft bijeen vergaard over wat Jezus deed, zou hij naar Galilea moeten gaan om de plaats te bezoeken vanwaar Hij zou hebben gesproken. Misschien zal hem de geringe verhoging in het landschap worden aangewezen zoals dit mij overkwam bij een bezoek jaren geleden aan Israel. Geen berg, maar toch – vooral gezien van het meer – een verhoging voor iemand die wat te zeggen had.

Toen de gids van onze toeristenbus dit aangaf, stelde hij mij een bijbeltje ter hand met de woorden, dat hij als jood slecht den volke kon vertellen, wat Jezus daar gezegd had en hij verzocht mij als Nederlandse toerist dit te doen, het boek al openhoudend bij de zaligsprekingen. Zonder dat ik ooit den volke het evangelie had voorgelezen deed ik dit. En wat merkwaardig was: het niet Nederlands sprekende rond de `berg' rondlopende publiek van andere reis-organisaties kwam om mij heen. Met waarneembaar begrip!

Meer reacties op Maarten 't Harts Bijbelcolumn in de rubriek `Tegenspraak' op de internet-site van NRC Handelsblad: http://www.nrc.nl.

    • G. van Nus