Bengaalse asielzoeker opnieuw in Nederland

De Bengaalse asielzoeker die op last van de Nederlandse rechter door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken uit Bangladesh naar Nederland moest worden teruggeleid, is vandaag op Schiphol aangekomen. Dat heeft de advocaat van de asielzoeker, mr. M. van Basten Batenburg, bevestigd.

Buitenlandse Zaken heeft de asielzoeker, onder dreiging van een kort geding en tegen het beleid van het ministerie in, uitreispapieren verstrekt om naar Nederland terug te komen. De man heeft vervolgens zelf de douane van Bangaldesh voor circa tweeduizend gulden omgekocht om te voorkomen dat hij bij de grens zou worden tegen gehouden. Die steekpenningen kon hij betalen dank zij een schadevergoeding die hij van de Nederlandse Staat krijgt.

De man wordt door justitie van Bangladesh gezocht wegens deelname aan gewelddadige politieke manifestaties, aldus advocaat Van Basten Batenburg. De man was daarom een aantal jaren geleden het land ontvlucht en had in Nederland asiel aangevraagd. Afgelopen februari werd hij door justitie echter uit Nederland verwijderd en op het vliegtuig naar Bangladesh gezet terwijl zijn asielprocedure nog niet was afgerond. De Nederlandse rechter bepaalde daarop dat Justitie de asielzoeker terug naar Nederland moest halen.

Het was een hoogst uitzonderlijke uitspraak, die in praktijk moeilijk uitvoerbaar bleek. De Nederlandse ambassade in Bangladesh zei namelijk geen uitreispapieren (laissez-passer) voor de asielzoeker te kunnen afgeven omdat de man in eigen land wordt vervolgd. Onder druk van de dreiging van een nieuw kort geding ging Buitenlandse Zaken afgelopen maand alnog door de knieën en zegde de asielzoeker uitreispapieren toe. (De raadsman van de asielzoeker had van de Nederlandse Staat tienduizend gulden geëist voor elke dag dat justitie de asielzoeker niet van Bangladesh naar Nederland zou terughalen.)

De Bengaal verblijft nu bij een vriend in Hoofddorp en gaat volgens zijn advocaat opnieuw de asielprocedure in. De steekpenningen die asielzoeker de Bengaalse douane heeft moeten toestoppen om ongestoord Bangladesh uit te kunnen, kan hij volgens zijn advocaat betalen met het geld dat hij van de Nederlandse Staat krijgt. De Staat moet de asielzoeker 2.500 gulden schadevergoeding betalen voor de weken dat de man gevangen is gezet in afwachting van zijn, achteraf onterechte, uitzetting begin dit jaar, aldus raadsman Van Basten Batenburg.

    • Geert van Asbeck