Verkoop IBM-pc in VS alleen via Internet

IBM zal personal computers in de VS alleen nog maar via het internet verkopen. Het Amerikaanse computerconcern bespaart daarmee de uitbetaling van beloningen aan detaillisten die de pc-modellen uitstallen. De computerdivisie van IBM is al enige tijd verliesgevend. Vorig jaar bedroeg het verlies nog bijna 1 miljard dollar, dit jaar zal het enkele honderden miljoenen dollars bedragen. IBM verdient daarentegen steeds meer geld met Internetdiensten. In Europa blijft de pc-verkoop via detaillisten lopen.

IBM kwam gisteren met de mededeling over de pc-verkoop bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers. Het Amerikaanse computerconcern heeft in het derde kwartaal te maken gekregen met klanten die terughoudend zijn met aankopen wegens het millenniumprobleem. De omzetgroei werd daardoor vertraagd. Maar de nettowinst liet een stijging zien met 18 procent tot 1,76 miljard dollar. Dat resultaat kwam ongeveer overeen met de verwachtingen van analisten.

,,Het derde kwartaal gaf duidelijk een gemengd beeld'', aldus topman L. Gerstner. ,,Tegen het eind van de periode begonnen we het millenniumeffect te merken, vooral bij grote servers. In het vierde kwartaal en begin volgend jaar zullen we daar ook nog last van hebben, maar 2000 kan toch een heel goed jaar voor IBM worden.''

De omzet nam met slechts 5,2 procent toe tot 21,1 miljard dollar. Bij de hardware (servers en grote computers) verminderde de omzet met 0,9 procent tot ruim 8,8 miljard dollar. Over de eerste negen maanden van dit jaar steeg de nettowinst met 41 procent tot 5,6 miljard dollar bij een omzetgroei van 12 procent tot 63,4 miljard dollar. (AP, Reuters)