`Verdoven koe verhoogt kans op BSE'

Het verdoven van koeien voordat ze worden geslacht, verhoogt de kans op verspreiding van de gekke-koeienziekte BSE. De verdoving kan ervoor zorgen dat kleine stukjes van het hersenweefsel van de koe in de bloedbaan en de rest van het dier terechtkomen. Onderzoekers van de Universiteit van Bristol stellen dat de hersendeeltjes theoretisch gezien kunnen gaan rondzwerven via de bloedvaten, omdat het hart na de verdoving nog enkele minuten klopt.

Volgens het vakblad New Scientist komen de uitkomsten van het onderzoek op een slecht moment voor de Britse overheid. Groot-Brittannië probeert de ban op Brits vlees van Duitsland en Frankrijk opgeheven te krijgen.

Bij een verdovingstechniek die op het vasteland van Europa en de VS wordt gebruikt, vonden de onderzoekers bij vier op de vijftien koeien hersendeeltjes in de halsslagader. Bij de methode die in Groot-Brittannië wordt gebruikt, is dat één op de zestien. (Reuters)