TUTTO CACAO E CIOCCOLATA

Perugia, de chocoladestad van Italië, is sinds jaar en dag het toneel van chocoladefestivals. Ook wij weten wel raad met chocola. In korte tijd is de jaarlijkse consumptie in Nederland gestegen van nog geen 5 kilo naar 7,4 kilo per hoofd van de bevolking. Amsterdam kent ook een chocoladefestival. De feestelijkheden beginnen met een gratis chocolademarkt in het Hilton hotel op 23 en 24 oktober van 12.00-18.00 uur. Dan volgen tot eind oktober diverse evenementen in de stad. Informatie bij de stichting chocoladefestival, tel. 020-6644729. In het Hilton biedt restaurant Roberto's een menu van vijf gangen waarin chocolade of cacao is verwerkt. Een variatie op een van die gerechten, voor 4 personen.

Breng een halve liter water met een theelepel zout aan de kook. Roer daar het maïsmeel door. Op laag vuur 10-12 minuten laten koken of tot de massa van de pan loskomt. Roer geregeld. Spoel een platte schaal met koud water om en giet daarin de polenta. De schaal moet groot genoeg zijn om uit de pap vier rondjes van acht centimeter doorsnee te kunnen steken. Laat de polenta een paar uur of een nacht afkoelen. Verhit 15 gram boter en bak daarin 2-3 minuten de stukjes wortel, ui en een halve theelepel gehakte rozemarijn. Doe dan de bloem erbij. Roer de wijn erdoor, kook de saus tot tweederde in, zeef hem en schenk hem in een sauspan.

Roer fond, saffraan en cacao door de saus. Bak het vlees in de rest van de boter in 5-6 minuten rondom bruin. Strooi er zout en peper over en proef de saus op zout of peper. Steek de rondjes uit de polenta en bak die in olijfolie of onder de grill in een paar minuten krokant. Leg op elk bord een rondje polenta en daarop vlees. Giet de saus over en rond het vlees. Garneren met een takje rozemarijn.

    • Annelène van Eijndhoven