TIJDSCHRIFTEN

Uit de pagina's van jachtbladen – of `buitenbladen', zoals ze zichzelf vaak noemen – trekt niet altijd louter kruitdamp op. Naast verhalen over geweren zijn er vaak mooie natuurreportages in te vinden en praktische wenken om – zonder te schieten – wild te bespieden. Een paar voorbeelden.

Shooting Times Blad van de Britse plattelandslobby die het van Labour-zijde zwaar te verduren heeft. Kosten: 8,80 gulden.

The Field Veel waxjassen, ingelegde jachtmessen en hondenmeutes. Daarnaast riant aanbod negentiende-eeuwse landhuizen, kilometers zalmrivier en onbewoonde Schotse eilanden. Kosten: 17 gulden.

Le Chasseur Français Huis-, tuin- en keukenblad over het Franse `buitenleven'. Een greep: de af- of toename van de populaties trekkende watervogels, de tien oudste bomen van Frankrijk, wilde zwijnen in de Camargue en de beste manieren om zeebaars klaar te maken. Niet in Nederland verkrijgbaar. Kosten: 16 Franse franc.

La Chasse Serieus jachtblad met bijvoorbeeld informatie hoe meer broedgelegenheid voor houtsnippen te bieden, uitleg over de voortplantingscyclus van de ree en profiel van de `Springer', een ras jachthonden. Kosten: 26 Franse franc. Niet in Nederland verkrijgbaar.

Outdoor Life Amerikaans blad dat vooral is gewijd aan hertenjacht. Reportages met hoog testosterongehalte, soms nauwelijks te onderscheiden van verhalen in huurlingenblad Soldiers of Fortune, waarmee Outdoor Life in ieder geval veel advertenties gemeen heeft. Kosten: 13,95 gulden.

De Nederlandse jager Het huisblad van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging, KNJV, uitgesproken oubollige stijl en is aan restyling toe. Ook spreekt de underdog-positie van jagend Nederland uit veel pagina's. Soms aardige jachtanekdotes. Alleen voor leden verkrijgbaar.