Stuntelend Willem II blijft zonder punten

In het keurcorps van de beste Europese voetbalclubs is Willem II een buitenbeentje en na gisteravond de afgetekende schlemiel. De ploeg uit Tilburg wacht na de onfortuinlijke 4-3 nederlaag tegen Sparta Praag als enige nog altijd op de eerste punten en is nu definitief uitgeschakeld in de Champions League

Het Europese avontuur van Willem II leek nog voor het bal der kampioenen goed en wel was begonnen al tot mislukken gedoemd. Toegegeven, de ploeg van trainer Adriaanse speelt doorgaans aantrekkelijk voetbal en draait aardig mee in de vaderlandse competitie, maar dat zegt meer over het peil van de eredivisie dan over het prestatieniveau van Willem II. Geen Europese kampioensploeg die met angst in de benen naar Tilburg zal afreizen of die bibberend wacht op de komst van de `Tricolores'.

De aanvalslust van Adriaanse waait soms als een frisse wind door de door schaakvoetbal en verde-digingswerken gedomineerde Champions League, maar is tot nog toe met geen punt of premie beloond. En daarmee staan de Tilburgers stijf onderaan in groep G. Willem II heeft even mogen ruiken aan het internationale topvoetbal, maar moet zich in het vervolg maar weer richten op zondagse wedstrijden tegen clubs als RKC en Fortuna Sittard. Dat was tenminste de algemene verwachting voor het begin van het thuisduel tegen Sparta.

De ploeg van Adriaanse verloor drie Europese wedstrijden op rij, waaronder het uitduel tegen Sparta Praag eind vorige maand (4-0). Adriaanse legde zich tegen wil en dank al toe op de derde plaats in de poule, die recht geeft op deelname aan de UEFA Cup. Maar gisteravond gloorde hoop aan de horizon. Het begon allemaal met de mededeling dat Spartak Moskou op eigen veld was verslagen door koploper Bordeaux (1-2). Dat bood perspectieven voor Willem II, dat plotseling mocht hopen op een verlengd verblijf in de Champions League. Dan moest wel worden gewonnen van Sparta Praag.

De bodem voor de eerste overwinning in de door de eigen aanhang gekscherend `Sjampionenkliek' genoemde Champions League werd al snel gelegd. Adriaanse had de speelwijze van zijn ploeg gisteren voor het eerst aangepast aan de wetten van het internationale voetbal. Speelden de Tilburgers in de kansloos verloren uitwedstrijd tegen Praag nog met drie en in de tweede helft zelfs met vier spitsen, in de return speelde coach Adriaanse het spelletje voorzichtig. Hij bracht dit keer geen schaduwspits in het veld, maar een vrije verdediger die Schenning, voor het eerst sinds lange tijd weer in de basis, in het centrum van de defensie moest assisteren.

De omzetting leek te werken. Binnen vijf minuten na de aftrap zetten Bombarda en Shoukov zonder dat de bal ook maar door één Tsjechische speler was geraakt de thuisploeg op een 2-0 voorsprong. De toeschouwers wreven zich in de handen. Zou deze wedstrijd dan het einde betekenen van de lijdensweg over de Europese velden?

Willem II bleef gedreven de aanval zoeken, maar liet tegelijkertijd enorme gaten vallen in de verdediging en moest na een kwartier uit een hoekschop de eerste tegentreffer (Novotny) incasseren. Schenning bracht de Tilburgers vlak na rust uit een schitterend genomen vrije trap steviger aan de leiding en dat was meteen het laatste wapenfeit van Willem II.

Een strafschop na een knullige overtreding (rood voor aanvoerder Galasek) en een fout van doelman Mampaey, die later met een kuitblessure uitviel, brachten de Tsjechen op gelijke hoogte (Labant en Baranek). Ver in de blessuretijd kreeg Willem II uiteindelijk de genadeklap. Na opnieuw een domme overtreding van Hill schoot Labant Sparta vanaf de penaltystip naar de eindzege.

Adriaanse toonde zich niet tevreden. ,,Het heeft alles met kwaliteit te maken. Twee strafschoppen en een fout van de doelman, dan houdt alles op. We hebben de voorsprong niet vast kunnen houden door onze eigen fouten. Verdedigen is ook een kunst.'' En die kunst verstaat Willem II niet.

Adriaanse legt het accent op de aanval. Attractief voetballen, daar gaat het hem om en dat valt te prijzen. In de Nederlandse competitie komt de trainer met zijn speltype genadig weg, maar op internationaal niveau worden de zwakheden in de defensie blootgelegd. Misschien wordt het voor de selectie van Willem II weer eens tijd voor een bezoek aan een korfbalwedstrijd en een les verdedigen.

    • Annemarie van der Tuijn