Spinoza-premie voor het eerst naar vrouw

Voor het eerst gaat de prestigieuze Spinoza-premie, de Nederlandse versie van de Nobelprijs, naar een vrouw. Prof.dr. E. Cutler, hoogleraar in de vergelijkende taalpsychologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen is volgens de jury de ,,slimste vrouw van Nederland''.

De prijs bestaat uit drie miljoen gulden, die Cutler kan besteden voor verder onderzoek. Volgens de initatiefnemer van de prijs, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), speelt Cutler een toonaangevende rol in de ontrafeling van de mechanismen die een rol spelen bij spraakherkenning en -productie.

De Spinoza-prijzen zijn vandaag voor de vijfde keer toegekend. De prijs is bedoeld om ,,excellente en stimulerende'' toponderzoekers te belonen. Naast Cutler zijn dit jaar prof.dr. C. Beenakker (theoretische natuurkunde), prof.dr.ir. R. de Borst (toegepaste mechanica) en prof.dr. R. Plasterk (moleculaire biologie) in de prijzen gevallen.

Alle onderzoekers hebben volgens de NWO-jury wetenschappelijke doorbraken op hun naam staan. ,,Hun internationaal erkende topkwaliteit en hun grote en reeds bewezen aantrekkingskracht op jonge onderzoekers betekenen een belangrijke impuls voor hun onderzoeksterrein'', aldus NWO. De jury verwacht dat de laureaten nog zeker tien jaar met dezelfde creativiteit aan de weg zullen timmeren. (ANP)