SPANNING

Wim Broens (54)

Woonplaats: Westendorp

Beroep: eigenaar papierfabriek

Bezigheid: jager

,,Als klein kind ging ik al met mijn oom mee jagen. Ik ben ermee opgegroeid. Toen ik 24 werd, ben ik zelf gaan jagen. Niet omdat ik dat per se wilde. Anders was ik op mijn zestiende al begonnen. Ik denk dat het naast mijn opvoeding vooral komt door het jagersinstinct dat opgesloten zit in de genen van de mens. Met het schieten van dieren heb ik geen moeite. Nooit gehad ook. Als zesjarige al slachtte ik kippen die nog dezelfde avond de pan ingingen.

Het spannende aan jagen is om het goed te doen. Bij het jagen op reeën bijvoorbeeld begint de spanning al bij het in kaart brengen van welke exemplaren eruit gaan. Daar ben je al maanden van tevoren mee bezig. Alleen de zwakke en oude dieren halen we uit de biotoop. De spanning loopt verder op als je eenmaal een ree in het vizier hebt. Je weet namelijk nog niet zeker of je de juiste voor je hebt. Bovendien moet het dier dwars voor je staan wil je het kunnen schieten, anders bereikt de kogel nooit de hartstreek. Het schot vormt de climax, dat moet dodelijk zijn.

Ik jaag op twee plaatsen in Nederland. Vlakbij huis, in de Achterhoek, beheer ik samen met een partner een gebied van 120 hectare. In Doesburg ben ik samen met zes andere mensen jachthouder van 800 hectare grond. Waar ik woon is het volstrekt geaccepteerd dat men jaagt. In Doesburg word ik wel eens uitgemaakt voor vuile moordenaar als we met verscheidene jagers en honden op een parkeerplaats staan. Ik jaag daar ook niet meer op zaterdag, puur en alleen om de confrontatie uit de weg te gaan. Ik ben ervan overtuigd dat als tegenstanders van de jacht een keer meegaan met een jager het merendeel er vervolgens mee kan leven dat er wordt gejaagd.

Eén paar keer per jaar ga ik naar Schotland. Jagen is daar knoerthard werken. Urenlang onbeschut zitten wachten in de natte sneeuw voordat je wat kunt schieten. En dan 's avonds met zijn allen voor de open haard zitten met een goed glas whisky in de hand. Jagen is voor een groot deel ook een sociale aangelegenheid.

JASKER KAMP

    • Jasker Kamp