Servische oppositie wil een `parallel' parlement vormen

De Servische oppositie zal een eigen `parallel' parlement vormen als haar oproep tot vervroegde parlementsverkiezingen door het bewind wordt genegeerd.

De Alliantie voor Verandering (SZP), de paraplu-organisatie van oppositiepartijen, wil op 27 of 28 oktober, als het Servische parlement bijeenkomt, in Belgrado een massale bijeenkomst op touw zetten.

Daaraan zullen gemeenteraadsleden van alle oppositiepartijen en de leiders van die partijen deelnemen. Als het bewind van president Miloševic dan nog niet ingaat op de eisen van de oppositie ,,zullen we een soort democratisch volksparlement stichten'', zo zei gisteren Vladan Batic, de coördinator van de SZP. Het `parlement' zal Dragoslav Avramovic, ex-directeur van de Joegoslavische Centrale Bank, tot leider van een eigen `overgangsregering' van de oppositie kiezen. Bovendien zullen diverse partijen binnen de SZP praten over de vorming van ,,een verkiezingscoalitie'', aldus Batic.

De Servische oppositie – de SZP en de rivaliserende Servische Vernieuwingsbeweging – beheerst sinds de gemeenteraadsverkiezingen van eind 1996 rond twintig steden in Servië, waarin meer dan de helft van het Servische electoraat woont. De SZP voert nu al weken een campagne om het bewind te dwingen in te stemmen met vervroegde parlementsverkiezingen. Die campagne bestaat uit dagelijkse protestbijeenkomsten in vele steden. De animo voor die demonstraties varieert. Gisteren kwamen bij betogingen in tientallen steden in totaal slechts ongeveer tienduizend aanhangers van de oppositie opdagen. In Belgrado gingen 1500 mensen de straat op.

Een van de belangrijkste oppositieleiders binnen de SZP, Zoran Djindjic, beklaagde zich gisteren over het feit dat het regime zijn telefoon afluistert, hem laat volgen, zijn lijfwachten onderzoekt en lastig valt en zijn huis in de gaten houdt, onder meer vanuit een helikopter. Volgens Djindjic worden zelfs huizen van zijn vrienden vanuit de lucht gefotografeerd ,,alsof het vijandige militaire objecten zijn''.

Djindjic, leider van de Democratische partij, suggereerde dat deze acties en de uiterst felle aanvallen op hem van de kant van Miloševic' vrouw Mira Markovic passen in de voorbereiding van een aanslag op zijn leven.

Markovic, leider van de partij Verenigd Joegoslavisch Links die samen met de socialisten van haar echtgenoot regeert, maakte Djindjic eerder deze week in een vraaggesprek met een Italiaans blad uit voor `verrader', `lafaard', `deserteur' en `collaborateur met de moordenaars van zijn volk'. Volgens Djindjic passen dergelijke kwalificaties in een hetze tegen hem. (AP)