Selectie Theater

Familiegeschiedenis Belgrado

Frans Strijards regisseert voor zijn gezelschap Art & Pro een aangrijpende aanklacht tegen een zinloze oorlog als die in Servië en Kosovo. De jonge Servische schrijfster Biljana Srbljanvic (1970) schreef met Familiegeschiedenis Belgrado een stuk waarin kinderen in een levensgevaarlijk rollenspel de oorlog van de generaals imiteren als kinderspel. T/m 30 okt Amsterdam Rozentheater.

Midzomernachtsdroom

Shakespeare door het RO Theater. In de regie van acteur Mark Rietman is er in de Rotterdamse Schouwburg een wervelende, swingende Midzomernachtsdroom te zien. Jonge acteurs en actrices laten zien dat liefde niets met lieflijkheid heeft te maken, maar met jaloezie, bezitsdrang, rivaliteit. T/m 23 okt Rotterdams Rotterdamse Schouwburg.

Keefman

Acteur Jack Wouterse brengt voor het RO Theater een prachtige en authentieke vertolking van het tragisch-humoristische levensverhaal van de schrijver en dichter Jan Arends. Keefman heet de voorstelling, die zich afspeelt in de treurige ruimte van een psychiatrische kliniek. 22 okt Groningen Grand Theater, 23 okt Groningen Buurthuis De Karre, 24 okt Wehe Den Hoorn 't Marnehoes, 28 okt Leiden Laktheater.

Kopenhagen

Thriller met filosofische diepgang over de historische, tien minuten durende ontmoeting tussen de atoomgeleerden Niels Bohr en Werner Heisenberg, in 1941. Bohr droeg zijn steentje bij aan een geslaagde Amerikaanse poging om de atoombom te maken, Heisenberg werkte mee aan het mislukte nucleaire programma van de Nazi's. Saboteerde hij het? Schrijver Michael Frayn liet zich inspireren door dit raadsel. Door het Noord Nederlands Toneel, met Bram van der Vlugt, Rudolf Lucieer en Liz Snoijink, in de regie van Peter Tuinman. 22 t/m 24 okt Amsterdam Bellevue.

Kwartetten

Toneelschrijfdebuut van componist Elmer Schönberger over vierhoeksverhouding binnen een strijkkwartet. Het enige vrouwelijke lid (gespeeld door Lineke Rijxman) had en heeft een liefdesrelatie met elk van de drie mannen. Mooi samenspel tussen gedreven acteurs van Toneelgroep Amsterdam in de regie van Gijs de Lange en de zwijgende musici, hun alterego's, van het Mondriaan Kwartet. T/m 23 okt Amsterdam Transformatorhuis.

Lena en Willem

Feeëriek en krachtpatserig spelen Frieda Pittoors en Bert Luppes een meisje en een jongen op zoek naar de wetten van macht en liefde. Poëtische teksten, gebaseerd op interviews met zesjarigen, en een uitgebalanceerde regie van Floor Huygen. Een productie van Theatergroep Hollandia en Theater Bis. T/m 5 nov op locatie in Den Bosch; vóór 20u30 melden bij de kassa van Theater Bis 073-6131363.

Black Box

Alex is liberaal, Michel is orthodox. In een land als Israel geeft dat problemen, zeker wanneer de tegenpolen aan dezelfde vrouw zijn gebonden. Paul Binnerts maakte van Amos Oz' politieke liefdesroman een speels en lichtvoetig drama, met heerlijk spel van oa Gijs Scholten van Aschat en Sabri Saad el Hamus. 21 okt Helmond, `t Speelhuis; 22 okt Gouda, Goudse Schouwburg; 23 okt Alphen a/de Rijn, Parktheater; 25 okt Rotterdam, Rotterdamse Schouwburg; 27 okt Den Haag, Theater a/h Spui; 28 okt Kampen, Stadsgehoorzaal.