Selectie Muziek

Goebaidoelina

De Nederlandse première van Zonnegezang van de Russische componiste Sofia Goebaidoelina vindt 27 okt 20u15 plaats in een concert van het Asko en het Schönberg Ensemble in de serie Tijdgenoten in het Amsterdamse Concertgebouw. Verder muziek van Webern, Oestwolskaja en Nono. Vooraf om 17u een voorproefconcert, gepresenteerd door Renee Jonker, gevolgd door diner en een componistenportret.

Busoni

Nieuwe Muziek Zeeland wijdt van 26 t/m 30 okt in de Kloveniersdoelen in Middelburg een festival aan de Italiaanse pianist en componist Ferruccio Busoni (1866-1924). Er zijn lezingen van Ton Hartsuiker, Svetlana Neytcheva, Geoffrey Madge, Sabine Lichtenstein en Jeannette Monshouwer. Verder concerten met muziek van Busoni en tijdgenoten en andere componisten, o.a. een deel uit Opus Clavicembalisticum van Kaikhosru Sorabji door Geoffrey Madge. Inl 0118-623650.

Chopin

De 150ste sterfdag van Frédéric Chopin (17 okt 1849) wordt 24 okt 20u15 in het Amsterdamse Concertgebouw herdacht met een concert door het Polish Festival Orchestra, waarbij de Poolse pianist Krystian Zimerman optreedt als dirigent en solist in de twee pianoconcerten van Chopin.

Gutman

De Russiche celliste Natalia Gutman is 22 okt 20u15 in het Utrechtse Muziekcentrum Vredenburg de soliste in het Celloconcert van Dvorák, gespeeld door de Dresdner Phiharmonie olv Walter Weller. Verder op het programma: een deel uit Mijn Vaderland van Smetana en de Derde symfonie `Rheinische' van Schumann.

Kerkmuziek

De NCRV viert het 75-jarig bestaan 27 t/m 31 okt met de Kerkmuziekdagen op verschillende lokaties in Utrecht: workshops, gesprekken, lezingen en concerten met oa optredens van Denise Jannah, Adrian Snell, het Winchester Cathedral Choir en het Credpo Choir uit St. Petersburg. Inl en res.: 035-6719494.

Septeto Nacional

Lang niet de slechtste senoriorenclub uit Cuba. 22 okt Melkweg Amsterdam.

Sezen Aksu & het Willem Breuker KollektiefZangeres Sezen Aksu en het WBK begonnen allebei omstreeks '75. Turkse pop + Nederlandse 'mensenmuziek', wat wordt dat voor een jubileum? 23 okt Concertgebouw Amsterdam, 24 okt Doelen Rotterdam, 26 okt Vredenburg Utrecht.

Abbey Lincoln

De laatste oude (69) diva uit de jazzmuziek. 24 okt Dr. A. Philipszaal Den Haag, 27 okt MC Enschede, 30 okt Oosterpoort Groningen, 31 okt Vredenburg Utrecht.