Selectie Galerie

Nationaal Galerieweekend

Ruim honderdtachtig professionele galeries, verspreid over het hele land, houden op zaterdag 23 en zondag 24 oktober tussen 11 en 18 uur open huis. Veel galeries organiseren speciale activiteiten zoals lezingen, rondleidingen, performances en demonstraties. Op sommige plaatsen zijn de kunstenaars aanwezig om een toelichting te geven op hun werk. Inl 0412-628448/073-6566623 of Internet: www.kunstkoop.net/galerieweekend.

Loerakker

Voor de nieuwe serie tekeningen die Rosemin Hendriks in Galerie Loerakker toont, diende haar eigen gezicht opnieuw als inspiratiebron. In scherpe, harde houtskoollijnen geeft ze zichzelf in steeds andere gedaantes weer. Net als de tekeningen van Hendriks worden ook de foto's van Albert van Westing gekenmerkt door een genadeloze directheid. Zijn levensgrote foto's tonen niets anders dan de ontblote torso van een liggende man. T/m 7 nov, Keizersgracht 380, Amsterdam. Wo t/m za 13-17u30.

10 jaar

Galeriehoudster Nine van Caldenborgh viert deze maand het tienjarige bestaan van haar Gallery Nine. Op de jubileumtentoonstelling wordt werk gepresenteerd van o.a. Fons Brasser, Jef Diederen, Lei Molin en Joop Vugs. T/m 21 nov, Keizersgracht 570, Amsterdam. Wo t/m zo 13-17u. Ook de galerie van Josine Bokhoven bestaat deze maand tien jaar, wat wordt gevierd met een groepstentoonstelling van de vaste kunstenaars van de galerie. T/m 15 nov, Prinsengracht 154, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Loaded

De tentoonstelling `Loaded' in Stichting Archipel brengt foto's en video's van kunstenaars als Lie van der Werff, Sabine Mooibroek, Lisa Holden, Arno Nollen en Viviane Sassen bijeen. Wat hen bindt is de confronterende lichamelijkheid die uit hun werk spreekt. T/m 14 nov, Vosselmanstraat 402, Apeldoorn. Do t/m zo 13-17u.

Jan van der Pol

In zijn sombere schilderijen combineert Jan van der Pol grauwe fabrieksgebouwen, eindeloze rijen kassen en weidse landschappen met geometrische vormen als vierkanten en cirkels. Opvallend is zijn strenge vlakverdeling in horizontalen en verticalen. Een overzicht van zijn schilderijen is t/m 3 nov te zien in Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag. Di t/m za 11-17u. De Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288 in Amsterdam presenteert t/m 10 nov tekeningen en aquarellen van Van der Pol. Wo t/m za 12u30-17u30. Bij beide tentoonstellingen verschijnt ter gelegenheid van Van der Pols vijftigste verjaardag een monografie over zijn werk. Op za 23 okt om 16u houdt Katalin Herzog, auteur van de catalogus, een lezing in Nouvelles Images.