Schade roken mogelijk collectief vergoed

De klachten van mensen die ziek zijn geworden door roken kunnen wel op collectieve basis worden behandeld. Dat heeft de jury van een rechtbank in de Amerikaanse staat Florida bepaald. Daardoor moet een aantal sigarettenfabrikanten mogelijk voor het eind van het jaar forse schadevergoeding uitkeren aan een miljoen zieke rokers. Het Hof van Beroep komt hiermee terug op een eerdere uitspraak. In september bepaalde een rechtbank dat claims tegen Philip Morris en een aantal andere sigarettenfabrikanten van geval tot geval beoordeeld moeten worden.

Afgelopen juli leden de sigarettenfirma's ook al een grote nederlaag. Toen oordeelde een rechter dat hen kan worden aangerekend dat zij producten op de markt brengen waarvan zij weten dat die tot gezondheidsklachten kunnen leiden. Volgens deskundigen zou deze uitspraak de tabaksindustrie ruim 1 biljoen gulden (500 miljard dollar) kunnen kosten. (Reuters, DPA)