Schade orkaan op Sint Maarten valt mee

De schade op het eiland Sint Maarten door de orkaan José lijkt mee te vallen. Het oog van de orkaan trok om 23.00 uur op ongeveer dertig kilometer ten zuiden langs het eiland. Tegen één uur 's nachts plaatselijke tijd was het weer rustig op Sint Maarten.

De meteodienst kreeg meldingen binnen van windstoten tot 160 kilometer per uur. Het oostelijke deel van het eiland heeft het zwaarste noodweer te verduren gehad.

De gezaghebber van Sint Maarten, D. Richardson, meldt alleen materiële schade. ,,De precieze omvang van de schade aan bijvoorbeeld huizen is moeilijk in te schatten. Bij daglicht gaan we inventariseren'', aldus Richardson.

De levering van water en energie is stopgezet en wordt hervat als de Caraïbische Zee gekalmeerd is. Delen van de bovengrondse bekabeling zijn beschadigd.

In de haven van de hoofdstad Philipsburg zijn vier jachten op de kade gesmeten door de orkaan. Drie plaatselijke radiostations werden door de bliksem getroffen en kunnen daardoor niet meer uitzenden. Op Sint Maarten waren een avondklok en een straatverbod van kracht. Politie en mariniers bewaakten bedrijventerreinen en winkels om diefstal te voorkomen.

De meteodienst spreekt van een droge orkaan, omdat er bijna geen regen viel op het moment dat José Sint Maarten passeerde. Na de storm is het wel gaan regenen. Verwacht wordt dat de regen zal aanhouden tot de namiddag.

Een woordvoerder van staatssecretaris G. de Vries (Koninkrijksrelaties) verwacht later op de dag mededelingen te kunnen doen over mogelijke hulpzendingen naar Sint Maarten.

De orkaan José was veel minder sterk dan de orkaan Luis die hier in 1995 voor een miljard gulden schade aanrichtte. Volgens de meteodienst valt José in categorie 2, terwijl Luis in de categorie 4 viel.

(ANP)