SCHADE

Jan van der Baan (32)

Woonplaats: Dirksland

Beroep: ongediertebestrijder

Bezigheid: cursusleider jachtopleiding

,,Een goede jager is een weidelijk jager. Dat houdt in dat hij het hele jaar in zijn veld bezig is om precies te weten wat daar gaande is, dat hij een dier de mogelijkheid geeft te vluchten. Als een haas doodleuk voor de jager gaat zitten, mag hij hem niet schieten. En zo zijn er nog meer regels waar een jager zich aan heeft te houden. Degenen die in het veld staan, moeten precies weten wat ze doen. Dat was de belangrijkste reden de jachtopleiding te beginnen. Dat is dit jaar precies 25 jaar geleden.

Ikzelf ben verantwoordelijk voor het gebied West-Brabant, Zeeland en Goeree-Overflakkee. Boerenzoons doen mee aan de cursus, vaak omdat ze al bekend zijn met de jacht. Meestal gaan ze al een aantal jaren mee als drijver.

Maar er zijn ook mensen van Staatsbosbeheer en Kritisch Faunabeheer die deelnemen. Die willen weten wat de jacht nu eigenlijk inhoudt. Vrouwen geven zich bijna niet op voor de cursus. Jagen is toch zwaar, je maakt veel kilometers door vaak zwaar terrein. Dit jaar zitten er twee in mijn groep van 35 mensen.

Qua leeftijd is de groep zeer gemengd. De leeftijd varieert van 20 tot 60 jaar, of zelfs nog ouder. Vorig jaar nog had ik iemand van 70 erbij. Die mensen hebben hun hele leven gewerkt en willen nu iets in of met de natuur doen.

Zelf ben ik al zo'n zeventien jaar actief in de jagerswereld. Ik vind het prachtig om met de natuur bezig te zijn, vind het ook niet moeilijk een dier te schieten. Vaak is het zelfs noodzakelijk. Denk maar aan de boeren die economische schade lijden door wild dat hun oogst opeet.

Elf jaar geleden ben ik cursusleider geworden. Eigenlijk per toeval. De toenmalige docent stopte ermee. Ik vond het een uitdaging en was al in het bezit van een diploma schietinstructeur dat nodig is om cursusleider te worden. Ik ben het aanspreekpunt. Maar ze krijgen ook les van andere deskundigen. Kennis van wapens en wetgeving laat ik bijvoorbeeld over aan een politieagent.

De cursisten hebben over het algemeen de meeste moeite met het onderdeel veiligheidstraining. Ze blijven toch te vaak met hun wapen zwaaien en dat is natuurlijk levensgevaarlijk als er mensen in de buurt zijn.''

JASKER KAMP

    • Jasker Kamp