PSV kansloos tegen fysiek sterke Rangers

Uitgerekend twee Nederlandse voetballers in Schotse dienst illustreerden in het swingende Ibrox-stadion in Glasgow het verval van het Nederlandse clubvoetbal. Het vertrek van oud-Feyenoorder Giovanni van Bronckhorst naar Glasgow Rangers werd in eigen land met scepsis begroet. In Utrecht begreep niemand waarom ook de bewierrookte spits Michael Mols voor de Schotse competitie koos. Gisteravond zetten juist zij de toon voor de vernedering van PSV, dat na de 4-1 nederlaag een bedelaar in groep F van de Champions League is geworden.

Onthutsend was het demasqué van PSV dat zich in de nationale competitie heeft opgeworpen als de gedoodverfde kampioen. Het was in feite lachwekkend dat de ontgoochelde PSV-coach Gerets na de afgang in Glasgow durfde te refereren aan de galavoorstelling van zondag tegen FC Den Bosch. Alsof er geen enorm verschil bestaat tussen de eredivisie en de Champions League.

Het moet voor de straatvechter Gerets een pijnlijke gedachte zijn dat hij PSV maar niet naar zijn geest kan laten voetballen. In Nederland is dat geen probleem, omdat de PSV'ers op dat niveau hun surplus aan individuele klasse kunnen uitbuiten. Tegen een vechtlustige ploeg als de Rangers is in Europees verband een andere benadering nodig en Rangers-coach Advocaat wist zijn voormalige ploeg met een uitgekiende tactiek simpel lam te leggen. Hardnekkig houdt PSV-voorzitter Van Raaij vol dat topscorer Van Nistelrooy voorlopig niet te koop is. Maar de door de Rangers geïsoleerde spits zal nu beseffen dat hij in Nederland weinig te zoeken heeft.

Van de flegmatieke Russen Khoklov en Nikiforov hoeft PSV weinig wonderen te verwachten, terwijl PSV ook met gewone spelers als Kolkka, Rommedahl en Stinga slechts in Nederland een hoofdrol kan spelen. Alleen de naar de tribunes verwezen doelman Waterreus moet zich rijk hebben gerekend na het echec van PSV, want de fantastische reflexen van zijn Joegoslavische vervanger Kralj wogen niet op tegen de enorme blunder bij het derde doelpunt van Glasgow Rangers.

De uitblinkende Van Bronckhorst en de in Glasgow massaal aanbeden spits Mols – hij scoorde twee keer tegen PSV – hebben geconstateerd dat hun vertrek uit Nederland een verrijking is geweest. Al is het alleen maar dankzij het geweldige publiek van de Rangers. ,,Ik krijg nog steeds kippenvel als ik het veld betreed'', zei Van Bronckhorst. ,,Het is bijna ontroerend te zien hoeveel het voetbal betekent voor onze supporters. Voetbal is een manier van leven in Schotland. Alleen daarom al hoop ik vurig dat we ons weten te plaatsen voor de tweede ronde van de Champions League. De fans geven ons vleugels, in het Ibrox-stadion kun je niet slecht spelen.''

De aanvankelijk te fragiele middenvelder van Feyenoord is in Schotland een kerel geworden en de 24-jarige Van Bronckhorst heeft zich bij de Rangers ontpopt als een regisseur. Ondanks de veelal onbeholpen aanvalsopbouw van het door buitenlanders gedomineerde Schotse elftal hadden de Rangers geen kind aan PSV. ,,We hadden met 8-1 kunnen winnen'', sprak Van Bronckhorst. ,,PSV heeft in de eredivisie veertig keer gescoord in acht duels. Die cijfers betekenen weinig in de Champions League.''

Bescheidenheid is in Nederland op zijn plaats en Advocaat wond zich dan ook enorm op over het dedain, waarmee NOS-commentator Johan Cruijff zich heeft uitgelaten over het niveau van de Schotse competitie. ,,Dick doet zijn best'', was het dodelijke commentaar van Cruijff over de voormalige bondscoach, al was die conclusie niet op zijn plaats. Feilloos gaf Van Bronckhorst het verschil in beleving aan tussen de duels op leven en dood in de Schotse competitie en de enorme vrijheid in de eredivisie. ,,We hebben in twee duels met PSV bewezen dat de competitie in Schotland wel degelijk een basis kan vormen voor aansluiting met de Europese top. Wij waren scherper dan PSV.''

Volgens Van Bronckhorst was dat ook niet verwonderlijk, want hij heeft tijdens zijn verblijf in Glasgow geleerd dat voetballen in Schotland een kwestie van overleven is. ,,In de Schotse competitie heb je minder tijd om een bal aan te nemen dan in Nederland. Je moet snel kunnen spelen om de lijf-aan-lijf gevechten in je voordeel te beslissen. In Nederland kun je op je gemak een bal aannemen en krijg je de ruimte om te voetballen. In Schotland kan Glasgow Rangers zomaar twee punten verspelen aan een ploeg als Kilmarnock, die tegenstand is PSV in eigen land niet gewend.''

Daarom tilden de spelers van Glasgwo Rangers ook niet zo zwaar aan het fraaie rapport uit Nederland waarmee PSV zich gisteravond in Glasgow meldde. ,,Ik zie wekelijks op Canal+ wedstrijden uit de eredivisie en dan verbaas ik me over het gemak waarmee PSV zijn duels wint. De omschakeling naar een ander niveau valt ze zwaar. Aan de mentaliteit en de beleving van de Schotten kunnen Nederlanders niet tippen'', zei Van Bronckhorst, zonder overdrijving. ,,Ik heb dan ook geen spijt van mijn overgang naar Schotland, want ik ben hier een volwassen voetballer geworden.''

    • Robèrt Misset