Philips sterk op lusteloze effectenbeurs

De gunstige resultaten van Philips over het derde kwartaal konden vanmorgen niet voorkomen dat de aandelenkoersen wat wegzakten op het Damrak. De AEX was 3,83 punten (0,7 procent) lager op 540,38 punten.

De vergadering van de Europese Centrale Bank maakte, net als bij de overige Europese beurzen, de stemming behoedzaam. Hoewel analisten verwachten dat, als de geldmarktrente in Europa omhoog gaat, de ECB dat pas over twee weken zal doen, werd toch rekening gehouden met een verrassing. De obligatiemarkt was roerloos, en ook de euro kwam tegenover de Amerikaanse dollar nauwelijks van zijn plaats.

Philips was koploper op het Damrak. Het fonds schoot aanvankelijk meer dan 4,50 euro omhoog na de publicatie van een onverwacht hoge kwartaalwinst. De gerapporteerde 818 miljoen gulden was een verdubbeling van het resultaat een jaar eerder. Het elektronicaconcern wist de koerswinst niet geheel vast te houden. Rond het middaguur stond het aandeel met 3,50 euro winst op 91,30.

Minder goed verging het Baan. De softwareleverancier werd keihard afgestraft voor het verlies van 50 miljoen gulden in het derde kwartaal. Het fonds leverde ruim 10 procent in: 1,23 euro op 11,82.

De financiële sector was vanmorgen nogal zwak op het Damrak. Fortis en ING daalden beide met rond 1 procent, ABN Amro moest 2 procent terug en Aegon kreeg zelfs een koersdaling met 3 procent voor de kiezen. Het herstel van het aandeel in juli en augustus heeft bij Aegon niet door weten te zetten, en het fonds is nog steeds bijna een kwart kwijt ten opzichte van begin dit jaar.

Zwak was ook VNU, dat 2,2 procent terug moest. Elesvier kwam zelfs op een nieuw dieptepunt van 8,99 euro na een verlies van 4 procent.

Met bescheiden koerswinsten van respectievelijk 0,4 procent en 0,7 procent hielden Koninklijke Olie en Unilever de AEX-index toch nog redelijk op peil.

Ook hoekmansbedrijf AOT kreeg klappen. Het fonds maakte dramatische kwartaalresultaten bekend en leverde op de beursvloer 90 eurocent in op 7,65. AOT verloor in het derde kwartaal bijna 11 miljoen gulden tegen een winst van 12 miljoen gulden een jaar eerder.