Philips is optimistisch over winst

Philips heeft in het derde kwartaal de winstgevendheid over vrijwel de gehele linie verhoogd. De omzet van het elektronicaconcern nam met 6 procent toe, terwijl de verkopen in het eerste halfjaar 2 procent stegen.

Het concern houdt mede door de aantrekkende chipmarkt vast aan de prognose dat de winst over vorig jaar met meer dan 10 procent wordt overtroffen. ,,Het orderboek van de chipdivisie is lange tijd niet zo vol geweest'', aldus financieel bestuurder Jan Hommen, die de kwartaalresultaten vanochtend in een toelichting ,,bemoedigend'' noemde. De invloed van de recente aardbeving op Taiwan, waar Philips en partner TSMC enkele fabrieken hebben staan, noemde Hommen gering.

De nettowinst steeg met 93 procent tot 372 miljoen euro (820 miljoen gulden) terwijl analisten een resultaat van circa 300 miljoen verwachtten. Het bedrijfsresultaat nam met de helft toe tot 352 miljoen euro. Mede door de verkoop van enkele aandelenbelangen boekte Philips een financiële bate van 7 miljoen euro, terwijl het derde kwartaal vorig jaar nog een last van 104 miljoen liet zien. De concernomzet steeg, in vergelijking met een zwakke periode vorig jaar, met 6 procent tot 7,7 miljard euro.

De mobiele telefoons waarop de laatste jaren heel veel geld is toegelegd draaien nu bijna quitte. ,,Misschien wordt het vierde kwartaal wel een reden voor een feestje'', aldus Hommen. Een jaar geleden staakte Philips de samenwerking met het Amerikaanse Lucent, nadat de productie van mobiele telefoons in negen maanden voor 750 miljoen gulden in het rood was gekomen.

In de Verenigde Staten werd net als vorig jaar verlies gedraaid, dit keer 4 miljoen euro. Dat is volgens Hommen een gevolg van boekhoudkundige aanpassingen. ,,Het gaat om forse afschrijvingen van met name overnamepremies. In totaal is 50 miljoen euro ten laste van de winst in Amerika gebracht.''

De grootste divisie van Philips, Consumentenproducten, zag de winst met 101 miljoen euro stijgen tot 147 miljoen, terwijl de omzet (3,1 miljard) gelijk bleef. Alleen de chipdivisie moest dit kwartaal een winstdaling ten opzichte van vorig jaar incasseren: 154 miljoen in plaats van 170 miljoen. ,,Voor het volgende kwartaal verwachten we een hogere winstgevendheid. Wij benutten nu al voor 90 procent onze productiecapaciteit'', aldus Hommen.

De winst per aandeel steeg in het derde kwartaal van 41 eurocent tot 1,11 euro, wanneer het afstoten van bedrijfsonderdelen buiten beschouwing wordt gelaten. Door een tegenvallend eerste halfjaar en door enkele boekhoudkundige wijzigingen is de nettowinst over de eerste negen maanden lager dan vorig jaar: 1,11 miljard euro tegenover 1,37 miljard. Beleggers reageerden positief op de cijfers. De koers steeg vanochtend met 3 procent tot 90,90 euro.