Onderzoek naar corruptie visumkantoor

Het ministerie van Buitenlandse Zaken begint een onderzoek naar corruptie en naar malafide bemiddelaars in en bij het Nederlandse visumkantoor in de Marokkaanse stad Rabat. Dit naar aanleiding van klachten van in Nederland wonende Marokkanen.

Bij het Samenwerkingsverband van Marokkanen en Tunesiërs (SMT) en de Stichting Steunpunt Remigranten in Marokko zijn klachten binnengekomen over corrupte medewerkers van het visumkantoor, onprettige bejegening van mensen die een visum aanvragen en zeer lange wachttijden. Door malafide bemiddelaars te betalen zou de lange rij wachtenden kunnen worden omzeild.

Het Samenwerkingsverband van Marokkanen en Tunesiërs is bezig de klachten te inventariseren en hoopt volgende week een notitie naar Buitenlandse Zaken te sturen. ,,We hebben tien klachten ontvangen. Maar niet iedereen kent onze organisatie en niet iedereen gelooft in klagen'', aldus Halim El Madkouri van SMT.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de klachten bekend. ,,Aan de bemiddelaars kunnen we nu niet zo veel doen, omdat het zich op straat afspeelt.'' Het visumkantoor bevindt zich niet op het terrein van de ambassade, maar dat gaat veranderen. ,,We hebben besloten het kantoor binnen de hekken van de ambassade te plaatsen. Dan kunnen we in elk geval iets meer toezicht houden'', aldus de woordvoerder.

Naast voorrang door omkoping van de portiers zijn er ook bemiddelaars die voor derden een visum regelen. El Madkouri: ,,Iemand betaalt een flink bedrag aan de bemiddelaar en die gaat met alle papieren naar het visumkantoor waar hij mensen kent. Op die manier kan je tegen betaling een visum krijgen.'' Het (Marokkaanse) personeel moet volgens El Madkouri op de hoogte zijn van deze praktijken. ,,Ik kan mij niet voorstellen dat er geen lichtje gaat branden als elke twee weken dezelfde persoon langskomt met een stapel papieren.'' Buitenlandse Zaken wil dit onderzoeken, bevestigt de woordvoerder. ,,Als er geld aan het loket betaald wordt, is dat natuurlijk een ernstig probleem.''

Het probleem zou volgens El Madkouri kunnen worden bestreden door Marrokanen met familieleden in Nederland een andere procedure te laten doorlopen dan Marrokanen zonder familie in Nederland. ,,De aanvraag zou in Nederland door de familie kunnen worden gedaan. Na beoordeling wordt iemand dan op de ambassade ontboden.''