Muisbieden

In `Bieden met de muis' (NRC Handelsblad, 16 oktober) stond dat de hoge verzendkosten van stukken het grote nadeel zijn van bieden op de Amerikaanse veilingsite eBay. Dit is volstrekt onjuist. De verzendkosten voor een boek of cd van de VS naar Nederland zijn minimaal. De enige blokkade vormen de belachelijk hoge tarieven die Nederlandse banken rekenen voor het overmaken van geld naar een buitenlandse rekening. Zo'n 80 procent van alle stukken op eBay wordt aangeboden door Amerikaanse particulieren, die via Personal checks of Money orders betaald moeten worden. De Nederlandse banken brengen hiervoor minimaal 25 gulden in rekening, soms nog veel meer, en dan wordt een boek of cd wel erg prijzig. Op www.veil.nl wordt hier krachtig tegen geprotesteerd, vooralsnog zonder resultaat. Nederlanders die via eBay een stuk aanbieden vermelden dan ook vaak dat zij het geld liever in een enveloppe via de post willen ontvangen. Het is eigenlijk te gek voor woorden dat juist de banken deze prachtige vorm van internationale vrije handel onmogelijk maken.

    • Jan Anton Brouwer
    • http://people.A2000.nl/jabrouw/