Minder acquisities in buitenland

Nederlandse bedrijven waren in het derde kwartaal van dit jaar minder op het buitenlandse overnamepad dan vorig jaar. Maar de uitgaven aan de acquisities stegen explosief. Waren de Nederlanders vorig jaar nog bereid voor 88 overnames bijna 20 miljard neer te tellen, nu legden zij zonder met hun ogen te knipperen voor 78 nieuwe aanwinsten meer dan 50 miljard gulden neer.

Vooral in de financiële sector, in de voedingsmiddelen- en de it-sector gingen nogal wat bedrijven op oorlogspad, blijkt uit cijfers van financieel onderzoeksbureau KPMG Corporate Finance. De bouwbranche kwam, in tegenstelling tot een jaar eerder, nauwelijks in beweging. Over heel 1999 sloten de Nederlandse bedrijven 274 internationale transacties. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode 14 minder. Gekeken naar het aantal aankopen per land, zijn met name Duitsland, Spanje, Groot-Brittannië en België populair bij de Nederlandse ondernemers. (ANP)