Matsuura chef VN-organisatie

De Japanse diplomaat Koichiro Matsuura is gisteren gekozen tot directeur-generaal van de UNESCO, de culturele en wetenschappelijke organisatie van de Verenigde Naties. De 62-jarige diplomaat was ambassadeur van Japan in Parijs, de stad waar de UNESCO is gevestigd.

Matsuura vervangt de Spanjaard Federico Mayor die de VN-organisatie leidt sinds 1987. Zowel onder zijn bewind als dat van zijn voorganger, de Senegalees M'Bow, werd de organisatie geplaagd door berichten over slecht management en vriendjespolitiek in de organisatie.

Van Matsuura wordt verwacht dat hij daaraan een einde maakt. Gelet op zijn diplomatieke verleden bestaan daarover twijfels. Daarom steunde Nederland bijvoorbeeld niet hem maar zijn concurrent Ismael Serageldin, de Egyptische vice-president van de Wereldbank. Het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking wilde vanmorgen nog niet officieel op de verkiezing van Matsuura reageren.

De Japanse politiek heeft de verkiezing met groot gejuich begroet. Het land streeft al langer naar meer Japanners op internationale posten, en wil ook een permanente zetel in de Veiligheidsraad. Het Japanse dagblad Yomiuri citeerde vanmorgen minister van Buitenlandse Zaken Yohei Kono: ,,Het is een zeer verheugend bericht, het resultaat van uitgebreid lobbywerk van premier Obuchi en anderen uit de overheid, politiek, bedrijfsleven, wetenschap en kunsten.'' Hetzelfde blad citeert een – anonieme – voormalige minister van Buitenlandse Zaken, die zegt: ,,De zwakheid van Japan bij internationale verkiezingen zou zijn getoond als Matsuura had verloren.''