Mannesmann: 67 miljard in Britse mobiele telefonie

Het Duitse concern Mannesmann neemt het Britse mobiele-telefoniebedrijf Orange over voor 19,8 miljard pond sterling (67 miljard gulden). Hierover is overeenstemming bereikt met de directie van Orange en de grootste aandeelhouder, het in Hongkong gevestigde conglomeraat Hutchison Whampoa. Dat heeft Mannesmann, dat zich wil splitsen in een telecom- en machinebouwtak, vanmorgen bekendgemaakt.

Orange (3,5 miljoen abonnees en 17 procent marktaandeel) is de op twee na grootste aanbieder van mobiele telefonie in Groot-Brittannië, na Vodafone AirTouch en Cellnet (dochter van British Telecom). In augustus kocht Deutsche Telekom al voor 28 miljard gulden One-2-One, de nummer vier op de Britse markt voor mobiele telefonie met 3,25 miljoen abonnees. Mannesmann vond toen de prijs te hoog. Nu wordt voor Orange relatief veel meer betaald. Voor Mannesmann was Orange nog de enige mogelijkheid om actief te worden op de Britse markt. De koers van Mannesmann daalde vanmorgen in Frankfurt met 5 procent.

Het bod op Orange ligt ruim 21 procent boven de laatste beurskoers. Mannesmann betaalt in contanten en eigen aandelen. Hutchison Whampoa, dat een belang van 44,8 procent in Orange heeft, krijgt via de transactie een deelneming van 10,2 procent in Mannesmann en wordt daarmee de grootste aandeelhouder. Het conglomeraat heeft toegezegd ruim 80 procent van de aandelen minimaal achttien maanden in bezit te houden. (Reuter, AFP)