Losing Isaiah

Is een arm zwart kindje beter af bij blanke well-to-do adoptie-ouders of bij zijn ex-verslaafde moeder die hem als baby van drie dagen bij het vuilnis zette? In de film Losing Isaiah wordt een dilemma geschetst dat geen dilemma is.

,,Just because you fucked some junkie on a streetcorner doesn't make you his mother!'' Pleegmoeder Jessica Lange bijt het ex-junkiemoeder Halle Berry toe in de toiletten van het gerechtsgebouw. Lange pikte de kleine Isaiah op uit het ziekenhuis in Chicago waar ze werkt als maatschappelijk werkster. Daar heeft ze dag in dag uit te maken met mishandelde en verwaarloosde kinderen, maar op dit schattige zwarte babytje heeft ze haar zinnen gezet. ,,Stel dat een aardige blanke vrouw bij je op kantoor kwam en zei dat ze een zwarte crackbaby mee naar huis wilde nemen, wat zou je zeggen?'', vraagt een collega haar. ,,Niet doen'', is het antwoord. Maar Lange neemt Isaiah op in haar gezin. Na vier jaar duikt zijn echte moeder op.

`Wie bepaalt wat een vrouw tot een moeder maakt?' is de ondertitel van Losing Isaiah. De vraag is weinig interessant omdat de ex-junkiemoeder een toonbeeld van beschaving is geworden. Aangemoedigd door haar hulpverleenster en een beroemde advocaat (Samuel L. Jackson) betrekt ze een eigen woning, leidt een deugdzaam bestaan en verschijnt op de zitting in een keurig tweedelig pakje plus parelsnoer. ,,Heb je gezien hoe mooi ze is?'', vraagt een wanhopige Lange aan haar man. Het is volstrekt duidelijk dat de rechter deze jonge, zelfbewuste vrouw in staat acht om voor haar kind te zorgen.

Wat meer bevreemdt is de manier waarop de kleine Isaiah uiteindelijk bij zijn pleegmoeder wordt weggehaald. In Nederland mag je je kind pas op een kinderdagverblijf achterlaten na een `wen-week' waarin het de tijd krijgt om vertrouwd te raken met de vreemde omgeving, iedere dag een uurtje meer. Maar Isaiah wordt uit de handen van zijn pleegmoeder weggerukt en gillend en spartelend afgevoerd naar het huis van zijn moeder die hij niet kent. ,,Zeg dat hij met het lampje aan slaapt'', roept Lange er nog achteraan.

De film werkt natuurlijk wel, qua janken. Het is te veel om Isaiah 's nachts in een lege badkuip te zien slapen. Uitgeput door het gemis van zijn pleegmoeder. Haar haarspeld vastgeklemd in zijn vuistje.

Losing Isaiah (Steven Gyllenhaal, VS, 1995), Net5, 20.30-22.25u.

    • Monique Snoeijen