Koersval Baan na slechte cijfers

De koers van het aandeel Baan is vanochtend met ongeveer 10 procent gekelderd op de Amsterdamse beurs. Dat gebeurde in reactie op de publicatie van de jongste kwartaalcijfers van het Nederlandse softwarebedrijf, die fors slechter uitvielen dan verwacht.

Baan leed in het derde kwartaal een verlies van 24,7 miljoen dollar (50,4 miljoen gulden), terwijl analisten hadden gerekend op een verlies van minder dan 10 miljoen dollar. De kwartaalomzet daalde van 195 miljoen dollar vorig jaar tot 143 miljoen dollar nu.

Het is het vijfde achtereenvolgende kwartaal dat Baan rode cijfers schrijft. Daardoor is de koers van ruim 48 euro begin 1998, via een dieptepunt van 6,15 euro in maart dit jaar, beland op 11,77 euro vanmiddag. Gisteren noteerde het fonds 1,28 euro hoger.

Net als de Duitse concurrent SAP, die gisteren een winstdaling van 64 procent bekendmaakte, en de Amerikaanse concurrent Peoplesoft, waar de verkoop van software met 67 procent daalde, sloot ook Baan dit kwartaal veel minder grote contracten dan een jaar geleden. Bedrijven wachten met bestellingen totdat mogelijke millennium-problemen achter de rug zijn. ,,En ze nemen in het algemeen meer tijd voor een besluit'', zegt een woordvoerdster van Baan.

Vooral de daling van de inkomsten uit licentieverkopen viel analisten tegen. Die kwamen het voorbije kwartaal uit op 36 miljoen dollar, waar dat een jaar eerder nog 87 miljoen dollar was. Ook de inkomsten uit onderhoud en service daalden, van 109 tot 107 miljoen dollar. Dat werd gedeeltelijk gecompenseerd door de kostenbesparing als gevolg van een begin dit jaar ingezette reorganisatie. De bedrijfskosten daalden op kwartaalbasis van 159 miljoen dollar vorig jaar tot 79 miljoen dollar nu.

De daling van de licentie-inkomsten is volgens Baan grotendeels te wijten aan een nieuwe manier van verkopen en boekhouden. In plaats van in één keer een pakket software te verkopen probeert Baan nu vooral een soort abonnementen te slijten waarbij bedrijven `per gebruiker, per maand' een bedrag betalen. Daardoor is 34 miljoen dollar aan afgesloten contracten nu niet opgenomen in de kwartaalcijfers. Financieel bestuurder Jim Mooney wijst erop dat de toegepaste methode de licentieinkomsten op korte termijn weliswaar drukt, maar op langere termijn ,,zorgt het voor klantenbinding en een stabielere inkomstenstroom''.

Baan gaf geen prognose voor het gehele jaar. De markt voor ERP-software, waarmee bedrijven hun complete bedrijfsvoering kunnen aansturen, blijft dit jaar moeilijk, zei bestuursvoorzitter Mary Coleman van Baan. Voor volgend jaar gaat Baan er vanuit dat de markt met 20 tot 30 procent zal groeien.

Baan maakte vanochtend verder bekend dat het een groot contract heeft afgesloten met vliegtuigbouwer Boeing, een van zijn belangrijkste klanten. Financiële details daarover zijn niet verstrekt.