Internationaal

LONDEN

De Europese beurzen pikten gistermiddag al een graan mee van de hoge opening van Wall Street, zodat vanmorgen de dynamiek van binnenuit moest komen. Dat viel tegen: de meeste beurzen schommelden rond winst en verlies. De vergadering van de Europese Centrale Bank vanmiddag was de onzekere factor. Volgens de meeste analisten hangt wel een renteverhoging in de lucht, maar de meesten wijzen de ECB-vergadering van over twee weken aan als tijdstip waarop die renteverhoging zou kunnen worden doorgevoerd. Dat IBM gisteravond nabeurs een winstwaarschuwing gaf in New York maakte de stemming er niet beter op. In Londen was de FTSE-index na een bijzonder saaie ochtend nog geen 0,7 procent lager op 5966 punten. De enige activiteit van betekenis was in de telecom-sector.

FRANKFURT

Dat Mannesmann omgerekend 33 miljard dollar biedt voor de Britse GSM-operator Orange namen de beleggers het Duitse conglomeraat vanmorgen niet in dank af. Het aandeel Mannesmann moest vier procent terug, omdat beleggers een emissie verwachten om de overname te bekostigen. Grote stijger was het nutsbedrijf RWE, dat concurrent VEW wil overnemen voor 19 miljard euro. SAP, dat gisteren al fors inleverde na de melding van een winstdaling over het derde kwartaal, verloor nog eens 2 procent. De DAX-index wist zijn slot van gisteren dan ook niet vast te houden, en was 0,6 procent lager op 5257 punten.

PARIJS

Aanwijzingen dat de Amerikaanse S&P-index vanmiddag lager zou openen weerhielden de Parijse beurs er als enige in Europa vanmorgen niet van flink te stijgen. De CAC-index was 0,5 procent hoger op 4604 punten. Voedingsconcern Danone kon 2,5 procent omhoog na gunstige negenmaands-cijfers, en auto-onderdelenmaker Valeo was in trek na aankondiging van een joint venture met een dochter van het Japanse Nissan.

TOKIO

De effectenbeurzen in het Verre Oosten hebben vanmorgen een verdeeld beeld laten zien. Tokio behoorde tot de verliezers. Het Nikkei-gemiddelde begon de dag hoger, maar sloot met een verlies van 86,44 punten (0,49 procent) op 17.448,27. Beter ging het in Hongkong. Daar steeg de Hang-Sengindex met 0,2 procent. Dat kwam vooral door het nieuws dat het conglomeraat Hutchison Whampoa miljarden verdient door de verkoop van zijn belang in het Britse telecombedrijf Orange aan het Duitse Mannesmann. Het koersgemiddelde in Zuid-Korea sloot 1,47 procent lager en de beurs in Australië boekte een bescheiden stijging van 0,15 procent.

NEW YORK

De effectenbeurs in New York steeg gisteravond fors nadat het Amerikaanse handelstekort wat bleek te zijn gedaald en verscheidene beursfondsen goede resultaten meldden. Het Dow Jones-gemiddelde steeg met 187,43 punten (1,84 procent) op 10.392,36 punten. Vooral de dinsdag nabeurs gepubliceerde kwartaalcijfers van Microsoft, het grootste softwareconcern ter wereld, deden gisteren hun werk. De cijfers waren beter dan analisten hadden verwacht en het concern liet zich bovendien optimistisch uit over het volgende kwartaal. Ook de Nasdaq-index, waarachter veel technologiefondsen zitten, profiteerde. Na een paar dagen te zijn gedaald maakte de index een forse sprong met 99,94 punten (3,27 procent) naar 2788,12.