Huiszoeking bij Netanyahu verhit emoties

De Israelische politie heeft gisteren gouden en zilveren objecten en waardevol geachte schilderijen in de privé-woning, het kantoor en het magazijn van ex-premier Benjamin Netanyahu in beslag genomen.

Na een huiszoeking van elf uur verlieten de agenten met grote dozen de vertrekken van de verbijsterde Netanyahu. Nooit eerder in Israels geschiedenis heeft de politie bij een ex-premier gezocht naar geschenken die hij tijdens de uitoefening van zijn ambt van bezoekende buitenlandse staatslieden en burgers heeft gekregen. Volgens de wet zijn deze geschenken staatsbezit. Netanyahu wordt ervan verdacht deze cadeaus te hebben willen verduisteren. Hij ontkent dat ten stelligste.

De Israelische media, televisie, radio en pers werden op mysterieuze wijze uren voordat de huiszoeking in de vroege ochtenduren begon, op de hoogte gesteld van wat volgens Netanyahu's advocaat niets anders is dan een heksenjacht op de ex-premier en diens vrouw Sarah.

Volgens een verslaggever van de Israelische tv had het gezin Netanyahu zich nog niet in de nieuwe woning geïnstalleerd. Alles zat nog in koffers, dozen en kratten. Van gekregen kostbaarheden viel geen spoor te bekennen. Aan de muur hingen tekeningen van de kinderen van Netanyahu. ,,Laat de politie maar eens gaan kijken naar geschenken die Lea Rabin heeft gekregen'', beet Sarah Netanyahu van zich af.

De inval van de politie in het huis van Netanyahu is het vervolg van een corruptieschandaal waarbij de Netanyahu's zouden zijn betrokken. Het echtpaar Netanyahu zou de staat Israel hebben willen laten opdraaien voor de verhuiskosten die hij privé heeft gemaakt. De verhuizer zou fictieve rekeningen bij het bureau van Netanyahu hebben ingediend. Vandaag wordt het echtpaar opnieuw door de politie verhoord.

Het spectaculaire onderzoek tegen Netanyahu valt samen met de herdenking van de vierde verjaardag van de moord op premier Yitzhak Rabin. Israelische commentatoren wijzen er vandaag op dat de politie geen ongelukkiger moment had kunnen kiezen om Netanyahu zo vernederend in de schijnwerpers te plaatsen. Wegens de aanhoudende populariteit van Netanyahu dragen de huiszoekingen in de woning van de ex-premier alleen maar bij tot verdere ophitsing van de politieke hartstochten in Israel.

Aanhangers van Netanyahu zijn er zeker van dat premier Ehud Barak achter het politieonderzoek tegen Netanyahu zit. ,,Barak wil Netanyahu vernietigen omdat hij bang voor hem is'', zei vanmorgen een aanhanger van Netanyahu. Ook Israeli's die tegen Netanyahu's politiek waren, zijn bezorgd en verontrust over de grote schade die het politieonderzoek aan het instituut van de ex-premier toebrengt. Zij vinden dat het politiegedrag schadelijk is voor de kwaliteit van de Israelische samenleving.

    • Salomon Bouman