Hier & Daar

Limburgse monumenten

Middeleeuwse kerkelijke monumenten in de kleinere dorpen en steden van het Limburgse heuvelland staan centraal tijdens de Limburgse monumentendag op zondag 24 oktober. Een vijftiental kerkgebouwen zal zijn geopend. Koren, organisten, musici, toneelspelers, harmoniegezelschappen en tamboerkorpsen zullen een bijdrage leveren aan deze dag.

*Limburgse monumentendag. Inl Stichting Monumentenhuis Limburg 0475-357800. Toegang vrij

De Wiersse

Voor het laatst in 1999 zijn zondag 24 oktober de tuinen van de Wierse bij Vorden open. In 1777 werden de tuinen al beschreven als: ,,een wyduitgestrekte Plantagie van allées en slinger bossen, vischryke vyvers en de fynste vruchtboomen''. Nu staan de rozen nog in bloei, de laatste peren rijpen en langs de paden van de romantische wilde tuin zijn paddestoelen en cyclamen.

*De Tuinen van De Wiersse, ingang grote weg Zutphen-Groenlo. Entree ƒ9,50, kind tot 9 jr gratis. Zo 24 okt. open 10-17u. Geïll. beschrijving van Romke van de Kaa. Geen honden. Inl 0573-451409

Glasbeurs

Circa honderd deelnemers uit Nederland, België en Duitsland komen zondag 24 okt naar de Grootste Glasbeurs van Nederland in Hoogeveen. Glasverzamelaars zullen flessen, glaasjes, vazen en andere objecten te koop aanbieden, van zeldzame unica tot mooie serica. Kunstenaars zijn aanwezig om vragen van het publiek te beantwoorden.

*Glasbeurs Hoogeveen, Mauritshal, Hoogeveen. Open: zo 24 okt 10-17u. Toegang ƒ15 incl toegang glasmuseum

Woord in Beeld

Op de fototentoonstelling Woord in Beeld - over communicatie in de 20ste eeuw - wordt vanaf 26 oktober getoond hoe vindingrijk men steeds is geweest in het overdragen van informatie. De nadruk ligt op reclameboodschappen.

*Fototentoonstelling Woord in Beeld over communicatie in de 20ste eeuw. 26 okt t/m 23 jan 2000. Spaarnestad Fotoarchief, Groot Heiligland 47, Haarlem. Open di t/m za 12-17u, zo 13-17u. Toegang gratis

Geotrip

Rondom het Natuurmuseum Nijmegen zijn zaterdag 23 en zondag 24 okt diverse activiteiten en excursies georganiseerd. Het publiek kan wandelend of fietsend kennis nemen van de geschiedenis van het landschap in de regio. Zaterdag kan er bijvoorbeeld op het Zand- en Grindbedrijf Derksen in Bemmel onder deskundige begeleiding naar fossielen en stenen worden gezocht. Ook is er die dag een wandeling langs de rand van de Nijmeegse hoogvlakte.

*Geotrip 1999, alle activiteiten; wandelingen, lezingen, demonstratie steenbewerking, stenenspreekuur, fietsexcursies starten in het natuurmuseum Nijmegen. Inl over inschrijving 024-3297070. Prijs per activiteit volw ƒ4, kind tot 14 jaar ƒ3. Natuurmuseum Gerard Noodtstraat 121, Nijmegen.

Barnsteen

In de galerie van Naturalis in Leiden is de tentoonstelling `Tranen der Goden' te zien, over barnsteen. In de Romeinse tijd was barnsteen ongekend populair. Te zien is hoe barnsteen, de versteende hars van bomen, wordt gevormd. Er zijn verder Romeinse beeldjes, rookattributen, sieraden, medicijnflesjes e.d. tentoongesteld.

*Tranen der Goden, Barnsteen door de eeuwen heen. T/m 12 dec 1999, Galerie Naturalis. Darwinweg, Leiden. Open di t/m zo 12-18u. Toegang gratis.

Zwammen

Het Geldersch Landschap organiseert zaterdag 23 okt een wandelexcursie in park Rosendael met als thema paddestoelen. In het park komen onder meer de volgende soorten voor: reuzen-, kool-, vliegen-, gewei- en porseleinzwam. De boswachter geeft uitleg tijdens de wandeling.

*Paddestoelen wandeling Park Rosendael te Rozendaal bij Velp. Toegang volw ƒ6, kind ƒ3,50. Vertrek 14u vanaf de kassa bij het kasteel.

Kunsttiendaagse

In Bergen aan Zee begint vrijdag 22 okt de Kunsttiendaagse. Er zijn vier kunstwandelroutes en twee atelierroutes. Daarnaast zijn er exposities in galeries, beeldentuinen, ateliers, hotels, winkels, banken en sportcentra.

*Kunsttiendaagse, 22 t/m 31 okt Bergen aan Zee. Programmaboekje gratis. Inl VVV-Bergen-Schoorl 072-5813100