GLUREN MET WEBCAMS

Langs de Nederlandse stranden staan talloze camera's. Onvermoeid turen zij vierentwintig uur per dag de kustlijn van onze territoriale wateren af. Deze

`beachcams' verschaffen belangrijke informatie aan waterminnaars. Is het een goede dag om te zeilen? Is het lekker strandweer? Is de wind stevig genoeg? Zo weten surf- en zeilfanaten of ze hun vaartuigen moeten gaan optuigen of dat ze hun waterdichte pakken in de kast kunnen laten.

Op de site BeachCam Zeezicht (home.multiweb.net/ ~ beachcam) zijn zeven van zulke webcams te vinden. Twee daarvan staan in Scheveningen, de andere in Egmond aan Zee, Noordwijk, Zandvoort, Eersel en Bergen aan Zee. Door de camera's kan iedereen zien wat voor weer het is in deze badplaatsen. Veelal hangen ze aan de voorgevel van een strandtent of een watersportvereniging. De beeldkwaliteit varieert van redelijk vloeiende video tot een foto die eens in de zoveel tijd wordt ververst. Aangezien het Nederlandse zeilseizoen voorbij is tonen de camera's momenteel een vrijwel verlaten zeespiegel. Slechts een eenzame jogger, een verdwaalde badgast en een verliefd stel verstoren de rust.

Wie op zoek is naar woeste golven en kolkend zeeschuim kan daarom beter een kijkje nemen bij World Wide Surf Cameras (goan.com/surfcam.html). Daar staan links naar meer dan honderd beachcams waarvan het overgrote deel zich langs de stranden van Australië en de Verenigde Staten bevindt. De gefilmde wateren zijn veelal een paradijs voor liefhebbers van het zogenaamde brandingsurfen (golven trotseren op een surfplank zonder zeil). Deze sport levert vaak spectaculaire beelden op, zoals afgelopen dinsdag bij de Rovercam aan de Playa Hermosa op Costa Rica.

Sommige strandcams kijken niet naar het water en maken slechts reclame voor een bepaalde strandlokatie. Ze tonen videobeelden van een hagelwit zandstrand en de gebruinde lichamen van dames in badkleding. Gelijk wegsurfen dus.

(Tekst Allard den Dulk, beelden BeachCam Zeezicht en World Wide Surf Cameras)

    • Allard den Dulk