Frankrijk

Opera- en balletkostuums

De Opéra van Parijs verkoopt voor de eerste keer tienduizend kostuums en hoeden (geen juwelen en geen decors) die tussen 1927 en 1993 vervaardigd werden voor 120 voorstellingen die niet meer op het repertoire van het vermaarde huis staan. Droom en betovering die in de depots `sliepen' en die Hugues Gall, de dynamische directeur van de Opéra, voor heel weinig geld aan liefhebbers van opera, ballet en van het gekostumeerde bal, verzamelaars en andere nieuwsgierigen wil aanbieden. Want, vindt Gall, de belastingbetaler heeft ruimschoots aan de Opéra bijgedragen. Alle hoeden gaan weg voor de eenheidsprijs van 30 Franse francs, de kostuums, waar soms honderden uren aan gewerkt werd, vanaf 100 francs en nooit meer dan 1000. Parijs, in een tent tegenover de Opéra Bastille, op 22 okt alleen voor de beroepsmensen uit de theater- en modewereld; op 23 okt van 10-22u op 24 okt van 10-19u voor iedereen; de kostuums worden elke dag aangevuld. Inl 00-33140012393.

Modefestival

Het jaarlijkse Festival de la Mode van de Galeries Lafayette werd dit jaar geënsceneerd door de uitdagende modefotograaf David Lachapelle waardoor de atmosfeer minder `braaf' is dan gebruikelijk. Zoals bijvoorbeeld de `hete' shows (zes per dag, gratis) op de danspassen van Luca Tommassini, de geliefde choreograaf van Madonna en Prince. Andere hoogtepunten: de Barbie-tentoonstelling met honderd drachten door grote internationale ontwerpers en de Oscars de la Mode, twintig speciaal voor de gelegenheid gecreëerde modellen, voor redelijke prijzen, door ontwerpers als John Galliano, Yohji Yamamoto en Jean-Paul Gaultier. Conclusie na een bezoek aan het festival: wit en chique zijn `in' deze winter. Parijs, Galeries Lafayette, derde etage, Boulevard Hausmann, t/m 26 okt. Inl www.galerieslafayette.com.

En verder

JVC-Jazzfestival t/m 30 okt in zalen en jazzclubs verspreid over Parijs met o.a. medewerking van Steve Coleman op 25 okt, Omar Sosa op 28 okt, Jimmy Scott op 29 en 30 okt 00-33146210837; l'Argia (1655), opera van Antonio Cesti o.l.v. René Jacobs t/m 24 okt in het Théâtre des Champs Elysees te Parijs 00-33149525050; Chardin en Daumier t/m resp 22 nov en 3 jan in het Grand Palais te Parijs 00-33144131717; Hedendaagse beeldhouwkunst en installaties t/m 14 nov op de Champs Elysees te Parijs.