Elizabeth Dole stapt uit de race naar Witte Huis

Elizabeth Dole heeft de hoop opgegeven dat ze volgend jaar als eerste vrouw de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint. Door geldgebrek trok ze zich gisteren terug uit de strijd om de Republikeinse nominatie.

Drie maanden voor de eerste voorverkiezingen zijn er nu al vijf Republikeinse kandidaten afgevallen. George W. Bush, de gouverneur van Texas, is met grote voorsprong de koploper, zowel in de peilingen als in de strijd om campagnebijdragen. Dole kwam in veel landelijke peilingen op een tweede plaats. Maar het inzamelen van geld verliep zo moeizaam dat het, zoals ze zelf gisteren zei, ,,zinloos zou zijn om door te gaan''.

Elizabeth Dole (63) is twee keer minister geweest (van Transport en van Arbeid), maar ze heeft nooit een gekozen politieke functie bekleed. Voor ze zich kandidaat stelde voor het Witte Huis was ze voorzitter van het Amerikaanse Rode Kruis. Dole wilde gisteren niet ingaan op speculaties dat ze een goede kandidaat zou zijn voor het vice-presidentschap als Bush de Republikeinse nominatie voor het presidentschap krijgt.

Dole kondigde het einde van haar campagne aan met haar man, oud-senator Bob Dole, aan haar zijde. In 1996 was Bob Dole de Republikeinse presidentskandidaat die de verkiezingen verloor van president Clinton. Hij hielp de campagne van zijn vrouw bepaald niet toen hij zich begin dit jaar tegen een journalist liet ontvallen dat hij overwoog om zijn oude vriend, en haar rivaal, John McCain een donatie te doen. Na die blunder zette hij zich intensief in voor de campagne van zijn vrouw.

Elizabeth Dole mikte op gematigde Republikeinen en vrouwen. Ze sprak zich uit voor strengere regels op vuurwapenbezit, maar toonde zich verder een traditionele Republikein. Het feit dat ze de eerste vrouw was die een kansje leek te hebben op de nominatie van een van de twee partijen, mocht het oordeel over haar niet beïnvloeden, zei Dole. Maar ze sprak vaak en gloedvol over de weerstand die ze als vrouw had moeten overwinnen in haar loopbaan. Een duidelijk politiek gezicht had ze nog niet.

Het hoogtepunt van haar campagne was een informele peiling in Ames, in Iowa, waar ze verrassend en dankzij de steun van veel scholieren en studenten op de derde plaats eindigde. Maar het lukte niet om met dat resultaat haar kandidatuur meer vaart te geven.

Volgens een recente opiniepeiling, gehouden voordat Dole opgaf, kan Bush nu rekenen op zestig procent van de Republikeinse kiezers. Dole zou gesteund worden door 11 procent van de Republikeinen, McCain door acht procent. Van de overige kandidaten heeft de conservatieve miljardair Steve Forbes een uitzonderlijke positie omdat hij zijn campagne uit eigen zak kan financieren. De rechtse commentator Pat Buchanan zal mogelijk begin volgende week de overstap van de Republikeinse partij naar de Hervormingspartij van Ross Perot maken.