Dubbelspecialiste Bollegraf stopt meteen met tennissen

Manon Bollegraf heeft haar tennisloopbaan met onmiddellijke ingang beëindigd. De 35-jarige dubbelspecialiste vindt het fysiek te zwaar om zich aan de wereldtop te handhaven. Bollegraf won in het gemengd dubbelspel vier grandslamtitels.

Bollegraf heeft de laatste drie jaar met pijn rondgelopen. ,,De dag na mijn partijen liep ik gewoon mank. Dat ging me steeds meer tegenstaan. Ik wil na mijn loopbaan nog wel een gezond lijf heb'', verklaarde Bollegraf haar besluit te stoppen.

De rechtshandige speelster begon haar profloopbaan in 1985. Ze won in 1989 met haar landgenoot Tom Nijssen het toernooi van Roland Garros. Twee jaar later veroverde dit duo ook de titel van de US Open. Met de Amerikaan Rick Leach won Bollegraf in 1997 de grandslamtitels op de Australian Open en de US Open.

Bollegraf behaalde in het dubbelspel 26 titels en ze bereikte 27 keer een finale. Ze speelde met topspeelsters als Martina Navratilova en Arantxa Sanchez-Vicario. Met de Amerikaanse Nicole Arendt won ze tweemaal de wereldtitel dubbelspel. ,,Met Arendt had ik het meeste succes. Van Navratilova heb ik het meest geleerd'', sprak Bollegraf.

Tijdens de Spelen van Atlanta speelde Bollegraf met Brenda Schultz. Ze werden in 1996 voortijdig uitgeschakeld, maar de olympische ervaring zal ze nooit vergeten. ,,Dat was iets heel speciaals. Verder heb ik een mooie carrière gehad. De liefde voor het spel was voor mij het belangrijkst'', zei Bollegraf in een terugblik.

In het enkelspel won ze alleen het toernooi van Oklahoma City in 1989. Haar hoogste positie op de wereldranglijst bereikte ze in 1990 en 1991. Toen stond ze enige tijd op de 29ste plaats. Bollegraf won aan prijzengeld ongeveer 3,5 miljoen gulden.