BUITENLEVEN

Jacqueline van Hoey Smith (39)

Woonplaats: Rockanje

Beroep: jachtbeheerder

,,Ik beheer het gebied dat ligt tussen Rockanje, Oostvoorne en Hellevoetsluis. In vroeger dagen was dat hele gebied, dat overwegend uit duinen bestaat, in bezit van mijn grootvader. Een deel van dat land is mijn eigendom geworden, maar ik ben jachthouder voor het complete gebied.

Ik ben hier geboren en getogen, niet anders gewend dan het buitenleven. Iedere dag trek ik de bossen en duinen in om wild te tellen en jachtpaden te onderhouden. Er zitten hier ontzettend veel reeën. Door ze constant te observeren weet ik precies hoeveel er zijn en welk dier uit de populatie gehaald moet worden. Elke ree heeft een eigen territorium. Een ree zonder eigen plek gaat zwerven en zal onherroepelijk de hongerdood sterven. Die moet eruit.

Ik leg het dier zelf neer. Ik wil niet spreken over doodschieten, dat woord komt niet in mijn woordenboek voor. De mens kan kiezen voor euthanasie, een dier niet. Een zieke of zwakke ree heeft hier geen natuurlijke vijanden meer. Ik verlos het dier uit zijn lijden.

Het klinkt tegenstrijdig, maar ik vang ook reeën op. Dan word ik gebeld door mensen die een jong kalfje hebben zien liggen en meegenomen. Dat beestje kan niet zonder meer worden teruggezet in de natuur. De vinders hebben er met hun handen aangezeten en daardoor ruikt het kalfje naar mens. De moeder accepteert haar kind dan niet meer. De vacht opwrijven met gras wil wel eens helpen. 'sZomers hang ik in hotels en restaurants posters op die duidelijk maken dat je nooit en te nimmer een jonge ree mag aanraken of meenemen.

Ook flora valt onder mijn verantwoordelijkheid. Zieke bomen zaag ik zo snel mogelijk om. Je hebt veel kennis van zaken nodig om dingen in de natuur goed te kunnen beoordelen. Ik zoek naar de oorzaak waarom een dier of boom ziek is geworden. Als ik een ree schiet, maak ik hem gelijk open om te onderzoeken waar het dier aan leed.

Je moet graag alleen willen zijn, wil je dit werk kunnen doen. Mijn baan is mijn hobby. Wie kan dat nog zeggen?

JASKER KAMP

    • Jasker Kamp