British Aerospace: raketten met Boeing

British Aerospace (BAe), het Britse defensieconcern dat vorige week in het nauw kwam door de fusie van het Duitse Dasa en het Franse Aérospatiale, heeft gisteren zijn Europese en transatlantische belangen versterkt door samenwerking met het Italiaanse Finmeccanica en het Amerikaanse Boeing.

BAe en het Franse Matra sloten gisteren een akkoord met Finmeccanica om geleide wapens te ontwikkelen. Het nieuwe bedrijf wordt de tweede rakettenbouwer ter wereld, na het Amerikaanse Rayheon. BAe en Matra werkten al samen in het consortium BAe-Matra-Dynamics (BMD), dat naar een order van een miljard pond (3,4 miljard gulden) dingt om de standaardbewapening te leveren voor de 950 nieuwe Eurofighters en mogelijk ook de Franse Rafale. Finmeccanica krijgt een kwart; BAe en Matra elk 37,5 procent. BAe maakte gisteren ook bekend dat het voor de Meteor-raket gaat samenwerken met het Amerikaanse Boeing. Daarbij zou BAe toegang krijgen tot Boeings databanken en speciale constructieprocessen. BAe-topman John Weston ontkende dat zijn bedrijf ,,gemengde signalen'' afgeeft over de vraag of het Europese of Amerikaanse fusiepartners zoekt.

Boeings concurrent Raytheon en de VS willen dat Londen voor de Eurofighter een raket van Raytheon koopt. De raket voor de Eurofighter is een politiek mijnenveld. Als Londen de Amerikaanse raket koopt, zullen de Duitsers en Fransen mogelijk afzien van de Meteor, omdat de ontwikkeling dan te duur is. De regering-Blair lijdt dan ook gezichtsverlies in Europa; andere landen zullen zeggen dat de Britse toenadering op defensiegebied een wassen neus is.