Beursbedrijf AOT duikt diep in de rode cijfers

Het hoekmansbedrijf AOT heeft een lelijk kwartaal achter de rug. Het resultaat bedroeg 4,8 miljoen euro negatief (10,6 miljoen gulden), tegen een winst van 5,6 miljoen euro (12,3 miljoen gulden) in dezelfde perdiode van vorig jaar. De eerder uitgesproken verwachting voor de tweede jaarhelft, waarbij de winst even hoog zou uitkomen als vorig jaar, slikt AOT in.

De voorzichtige opstelling valt te verklaren uit de omzetdaling die AOT in het derde kwartaal heeft getroffen.

Ook de onzekerheid over de gevolgen van de millenniumwisseling maakt de onderneming terughoudend in haar vooruitzichten. Een uitspraak over het resultaat over het totale jaar durft de directie nu dan ook niet meer aan.

Het kwartaalverlies vloeide ook voort uit een voorziening van 5,1 miljoen euro voor de winstdelingsregelingen, afspraken die in conctracten zijn vastgelegd. Tegenover deze kostenpost stonden onvoldoende inkomsten. Dat was te wijten aan de voorzichtige houding van de particuliere beleggers in Amsterdam.

Op de toonaangevende effectenbeurzen in Europa werd AOT eveneens geconfronteerd met omzetverlies.

In de VS ondervonden de hoekmannen het gevolg van de concurrentie tussen de verschillende beurzen. Daar kreeg AOT in de derivatenhandel (handel in van effecten afgeleide producten) te kampen met marges die onder druk kwamen te staan, zo meldde het bedrijf vandaag.

Negatief op het resultaat werkten ook eenmalige lasten van 1,2 miljoen euro na de verkoop van AOT Money Brokers en sluiting van het kantoor in Wenen. In de Oostenrijkse hoofdstad was AOT tevens actief in de effectenhandel rond Oost-Europese indices.

Het resultaat over de eerste negen maanden kreeg door het verlies een fikse tik. De winst zakte tot 8,8 miljoen euro vergeleken met 23,9 miljoen euro in de overeenkomstige periode van 1998.

In verband met concentratie op de kernactiviteiten – de handel in effecten en derivaten – heeft AOT besloten om AOT Moneybrokers te verkopen. Het onderdeel houdt zich bezig met bemiddeling op de geldmarkt en onderhandse kapitaalmarkt. AOT heeft overeenstemming bereikt met AFS Beheer BV over de verkoop van AOT Moneybrokers per januari 2000. (ANP)