Arean voegt oud en nieuw met gevoel samen

Jenny Arean is, laten we wel wezen, een diva in de niet-ironische zin van het woord. En haar nieuwe soloprogramma, nadat ze vorig seizoen met Jasperina de Jong de hoofdrol in de musical Heerlijk duurt het langst deelde, geeft haar weer alle ruimte dat te laten zien. In een zijdeglanzende overjas met de revers van een rokkostuum, die haar theater-allure extra onderstreept, zingt ze nieuw en oud repertoire en praat dat aan elkaar met korte kanttekeningen en vrolijke verhalen uit haar veertigjarige loopbaan – alsof ze in een groepje vrienden het middelpunt van de feestvreugde vormt.

Voorwaarts en niet vergeten is, naar het lied van Brecht, een combinatie van dierbare herinneringen en verrassende nieuwe liedjes, die door Jenny Arean – onder regie van Ruut Weissman – associatief werden gerangschikt tot een tour de chant. Ze is de chansonnière van het betere Nederlandse lied, veelal naar haar eigen ideeën geschreven door de besten van het land, zoals George Groot, Ivo de Wijs, Jan Boerstoel, Willem Wilmink en de veel jongere Jurrian van Dongen die onder meer het geestige Lief zijn voor de Duitsers bijdroeg. Ook keren in dit programma twee navrante liedjes van Ischa Meijer terug, evenals het dwaze Jordaan-lied De begrafenis van Manke Nelis uit de voorstelling Tip Top en het navrante Vluchten kan niet meer van Annie Schmidt en Harry Bannink.

In dat duet uit de musical En nu naar bed, destijds gezongen door Jenny Arean en Frans Halsema, zingen nu haar begeleiders de tweede stem mee. Het zijn er slechts twee (multi-instrumentalist Hubert Heeringa en toetsenist Peter van der Zwaag), maar ze zetten een krachtig stempel op de show. Bij vlagen zelfs iets te krachtig en overheersend. Jenny Arean is echter de laatste om zich door het orkestrale volume te laten wegblazen. Expressief van haar dwarrelende vingers tot haar dansende voeten, zingt ze elk nummer alsof het op dat moment tot in de kleinste details haar gevoelens vertolkt – van spannende intimiteit tot stralende exuberantie. De kreukelige decordoeken achter haar vallen volkomen weg.

Voorstelling: Voorwaarts en niet vergeten, door Jenny Arean, m.m.v. Hubert Heeringa en Peter van der Zwaag. Regie: Ruut Weissman. Gezien: 19/10 in De Purmaryn, Purmerend. Tournee t/m 28/4. Inl. (020) 5307200.

    • Henk van Gelder