ARAB STRAP

Als hij gedronken heeft en er iets gebeurt dat hem ergert, gaat hij zijn vriendin beschuldigen van flirten, van overspel – om pas te stoppen als zij het huilend ontkent: dan is hij tevreden. Daarover gaat `The Drinking Eye', een nummer op de derde cd van het Schotse duo Arab Strap waarin een aantal terugkerende thema's voorkomt: drank, jaloezie, machtsspelletjes in een slecht functionerende relatie. De wrange, vaak trieste maar ook roerende teksten bepalen in grote mate de sfeer van de muziek van Arab Strap; ze worden half gesproken/half gezongen door zanger Aidan Moffat, met een nasale stem en een sterk Schots accent. De begeleidende muziek is melodieus en ingehouden: een langzaam, sober ritme van een drummachine (soms echte drums), getokkel op elektrische en akoestische gitaar, plus lichte piano- en synthesizertonen, in sommige nummers een cello of een trompet. Sombere muziek voor laat op de avond, als de drankfles leeg begint te raken. Toch is deze cd minder indrukwekkend dan het vorige album Philophobia, omdat niet alle nummers weten te boeien en de teksten minder humor bevatten dan voorheen, waardoor het hier en daar aan de saaie kant is.

Arab Strap: Elephant Shoe. Go Beat 547805-2.

    • Sietse Meijer