Winst SAP gaat fors omlaag

Het Duitse softwarebedrijf SAP heeft in het derde kwartaal zijn winst drastisch zien dalen. Het nettoresultaat van de concurrent van het Nederlandse Baan zakte met 64 procent tot 45 miljoen euro (99 miljoen gulden). De omzet steeg met een 7 procent tot 1,1 miljard euro. De koers van SAP daalde vanmorgen met bijna vijf procent.

SAP wijt de magere resultaten aan onverwacht zwakke licentie-opbrengsten in de Verenigde Staten en Japan. Bovendien vielen de softwareverkopen in Groot-Brittannië tegen. Het Duitse bedrijf waarschuwt tegelijkertijd dat over geheel 1999 de resultaten zullen tegenvallen.

In de eerste negen maanden van dit jaar bedroeg de nettowinst 285 miljoen euro. Dat is 24 procent minder dan in dezelfde periode in 1998. De omzet steeg tot oktober met 14 procent tot 3,46 miljard euro. SAP had vorige week al de prognose voor de omzetgroei voor dit jaar naar beneden bijgesteld van 20 à 25 procent naar 15 tot 20 procent.

Baan komt morgen met de cijfers over het derde kwartaal. (DPA)