Vormcrisis Feyenoord duurt voort

Niet alleen in de nationale competitie maar ook in de Champions League begint de vormcrisis van Feyenoord grote gevolgen te krijgen. Na het gelijkspel tegen Boavista (1-1), de vierde remise op rij, moeten de kansen voor de Rotterdammers om de eerste ronde te overleven niet hoog worden aangeslagen. Alleen bij overwinningen in de laatste twee duels met Borussia Dortmund (uit) en Rosenborg (thuis) is Feyenoord niet afhankelijk van andere resultaten. Winnen doen de Rotterdammers echter al zeven wedstrijden niet meer. Als deze crisis voortduurt, loopt Feyenoord miljoenen guldens mis en wordt het gat met de Europese top nog groter.

Hoe anders had het kunnen zijn als de ploeg van trainer Leo Beenhakker gisteravond niet voor de vierde achtereenvolgende keer een voorsprong had weggegeven? Nadat Jon Dahl Tomasson een kwartier voor tijd door een kopbal het hard werkende Feyenoord op voorsprong had gezet, werden de toeschouwers in De Kuip zes minuten later opgeschrikt door een wilde trap van Bert Konterman tegen het been van Boavista-speler Jorge Couto. De Italiaanse arbiter Preschern kon niet anders doen dan de bal op de elfmeterstip leggen. Timofte bracht Boavista uit een strafschop op gelijke hoogte.

Beenhakker nam na afloop Konterman in bescherming. Tot dat catastrofale moment had de centrale verdediger een prima wedstrijd gespeeld tegen de enige echte spits van Boavista, Augustine. Zonder rugdekking had hij de Ghanees vrijwel uitgeschakeld. Aan Kontermans overtreding ging op dezelfde speelhelft een mislukte pass vooraf van Jean-Paul van Gastel. Daar begon volgens Beenhakker juist de ellende. Het getuigde van onvolwassenheid dat Feyenoord zich na de voorsprong zo eenvoudig door een middelmatige ploeg als Boavista onder druk liet zetten.

Volgens Beenhakker valt dat te herleiden tot de vormcrisis bij de Feyenoorders. ,,Het is typerend dat wij nu in de Champions League voor de vierde keer een voorsprong weggeven'', meende Beenhakker. ,,Ik weet dat al mijn spelers beter kunnen. Een overwinning had een zetje in de goede richting betekend. Nu moeten we maar zien hoe we door deze fase heenkomen.''

Beenhakker is zo langzamerhand ten einde raad. In zijn mogelijk laatste seizoen als hoofdtrainer van Feyenoord moet hij wonderen verrichten om zijn vastgelopen elftal weer op gang te krijgen. Het leek of hij gisteravond de problemen van zich af wilde praten. ,,Meestal heb je te maken met een situatie waarin één of twee spelers uit vorm zijn. Nu zijn het er meer. Deze jongens willen alles, maar kunnen het op dit moment niet. Ik probeer ze voor te houden dat het probleem alleen op het veld kan worden opgelost. Gewoon een bal die een keer lekker op de schoen moet vallen. Je kunt wel vragen hoe het thuis is. En een dagje gaan koekhappen of zaklopen. Maar in dat soort methoden geloof ik niet. Ik probeer alleen wat losser met ze om te gaan zonder de paljas uit te hangen.''

In de rust van de wedstrijd tegen de armetierige Portugese middenmoter zal Beenhakker zeker geen grappen hebben bedacht. Zijn elftal had een onthutsend zwakke eerste helft achter de rug en was met een striemend fluitconcert door het legioen naar de kleedkamer begeleid. Feyenoord had nauwelijks kansen gehad. Op de linkerflank was Peter van Vossen niet vooruit te branden. Op de andere vleugel liep Bonaventure Kalou zich telkens vast. Ook Bert Paauwe, Julio Ricardo Cruz en Van Gastel straalden machteloosheid uit. De Portugezen beperkten zich zoals verwacht tot verdedigen. Zij waren slechts naar Rotterdam gekomen om doelpunten te voorkomen, niet om ze te maken. Een merkwaardige instelling, want aan een gelijkspel had deze ploeg nog minder dan Feyenoord.

De Rotterdammers leden anderzijds altijd wel een keer balverlies waaruit een Portugese counter ontstond. Beenhakker: ,,We speelden alleen tegen onszelf. We wilden de aanval op snelle wijze via de flanken opbouwen. Maar de vleugelspelers waren matig, ook omdat ze te laat werden aangespeeld.''

In de tweede helft probeerde Beenhakker wat meer vuur in de strijd te brengen door de 1.92 meter lange Braziliaan Somalia in de spits te posteren. Radoslav Samardzic verving Van Vossen, hetgeen door het publiek met gejuich werd begroet. De druk op het doel van Boavista werd verder opgevoerd. Dat leidde na het missen van verschillende kansen tot het doelpunt van Tomasson die de bal inkopte na een voorzet van Kalou. Daarna ging Feyenoord slordig en rommelig te werk in plaats van geconcentreerd op balbezit te spelen.

Borussia Dortmund is na de nederlaag thuis tegen Rosenborg nu de directe concurrent van Feyenoord in de strijd om de tweede plaats in groep C, die recht geeft op deelname aan de tweede ronde van de Champions League. Volgende week speelt Feyenoord in Dortmund dan ook een cruciaal duel. Dat is uitgerekend een confrontatie die al bij de loting werd aangemerkt als een wedstrijd met een verhoogd risico.

Een slecht resultaat in het Westfalenstadion en de mogelijke komst van ongewenste Rotterdamse aanhangers kan voor de ambities van Feyenoord op het Europese voetbalpodium funeste gevolgen hebben.

    • Erik Oudshoorn