Uitgevers in trek op licht hoger Damrak

Het jongste Amerikaanse inflatiecijfer, dat gistermiddag werd vrijgegeven, kreeg een uiteenlopend onthaal op de Amsterdamse aandelen- en obligatiemarkt.

Op het Damrak mochten de aandelenkoersen wat omhoog, en de AEX bleek daarmee een van de grootste stijgers van Europa. Rond het middaguur stond de index 3,96 punten (0,7 procent) hoger op 542,37 punten. Maar op de obligatiemarkt daalden de koersen en steeg de tienjaars rente tot 5,61 procent. Zelfs een tegenvallende Duitse Ifo-indicator, die in principe juist goed nieuws had moeten zijn voor obligatiebeleggers, kon de stemming niet verbeteren.

Aandelenbeleggers trokken zich er niets van aan. Het winstje tilde de AEX vanmorgen weer bijna drie procent boven zijn koersdal van maandag. De koersen werden geholpen door een – in lijn met de Amerikaanse beursindex – weer iets sterkere dollar op 1,0770 euro.

Op het Damrak waren de technologiefondsen en de uitgevers de grote voortrekkers. Philips, dat begon met een min, hervond zich even voor het middaguur op 90,55 euro, een winst van 95 eurocent. Beleggers liepen vooruit op de resultaten die het Amsterdamse elektronicaconcern morgen publiceert. De verwachtingen over het derde kwartaal zijn verdeeld. Vorige week was de koers van Philips nog tegen de 100 euro. Ook ASM Lithography deed weer goede zaken met een plus van 1,15 euro op 61,50, en Baan mocht 1,3 procent omhoog. Dat concurrent SAP in Frankfurt een winstdaling van 64 procent rapporteerde drukte niet op het aandeel Baan.

De uitgevers overtroffen het succes van hun IT-collega's. Wolters Kluwer was – zonder concrete oorzaak – de `grootverdiener'. Mogelijk werken speculaties van vorige week – het concern zou nog steeds een oogje hebben op rivaal Reed Elsevier – nog door in de koers. Het fonds werd bijna 3 procent duurder op 29,90 euro.

VNU was ook populair, gezien de plus van 83 eurocent op 31,20. Branchegenoot en `overnameprooi' Elsevier was een van de sterkste dalers: min 1 procent op 9,31 euro.

Op de Midkap, de markt voor middelgrote fondsen, gooide Endemol met zijn Big Brother-strategie opnieuw hoge ogen. De entertainmentfabriek pakte bijna 5 procent op 33 euro, de hoogste koers van dit jaar.

De Nederlanden Compagnie (DNC) kreeg het weer zwaar voor de kiezen. Het voormalige Koppelpoort blies gisteren een voor hem cruciale overname af en moest dat toen al bekopen met fiks koersverlies van ruim 14 procent. Een dag later ging daar nog een zelfde percentage vanaf. DNC verloor 2 euro op 12.

Gevraagd waren ook Heineken (plus 2,5 procent), Ahold (2,8 procent) en KLM (2,5 procent). De rentegevoelige financiële waarden lieten een verdeeld beeld zien, met een lichte winst voor ING, een verliesje voor Fortis, en onveranderde koersen voor zowel ABN Amro als Aegon.